Durva: idén eddig 162 lakástűzhöz hívták a baranyai tűzoltókat

Baranya - szerző: HH/OKF

Az idei évelső háromnegyed évben Baranya megyében 162 lakástűz keletkezett, emiatt 1467 négyzetméternyi épített terület égett le – összesítette a katasztrófavédelem.

 

A legnagyobb tűz április 6-án Nemeskén volt, ahol egy 180 négyzetméteres családi ház tetőszerkezetének fele égett le, miután a nyári konyhában meggyulladt egy ágy és a lángok átterjedtek a födémre, majd a tetőre.

 

A szeptember végéig keletkezett lakástüzekben 2 ember vesztette életét, egyikük Szigetváron, másikuk Pécsen, heten pedig megsérültek.

 

A lakástüzekhez összesen 304 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók közel 90 órát töltöttek a tüzek oltásával. A leghosszabb beavatkozás február 10-én volt, Lippón – egy családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt több mint 3 órát vett igénybe.

 

Az első félévben 16 lakóépület vált tűz miatt lakhatatlanná, 38 embernek kellett elhagynia az otthonát. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 12 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület, 5 esetben pedig felmerült a szándékosság.

 

A legtöbb tűz konyhában (37), kéményben (24), illetve hálószobában (18) keletkezett. Dohányzás miatt 6 alkalommal, elektromos hiba miatt 58-szor keletkezett tűz, nyílt láng pedig 18 alkalommal okozott tüzet baranyai otthonokban.

 

A tűzzel érintett otthonokban nem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni – hívja fel a figyelmet a hatóság.

 

Szén-monoxid miatt az első három negyedévben 20-szor riasztották a Baranya vármegyei tűzoltókat. Hérom ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, azonban idén szerencsére senki sem vesztette életét a mérgező gáz miatt. A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor mindenképpen vásároljunk egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt otthonra.