Egy éve ment el Vasas Csaba

Helyi - szerző: HH

A térség ikonikus alakja küldetésének tekintette a fiatal zenészek, zenekarok segítését, mely legendává emelte nevét. Vasas Csaba rászolgált a szeretetre és barátságra: mindig lendülettel tört utat a tehetségnek, de a sikert csak szerényen a háttérből, csendesen nézte. Csabi már egy éve rendezi az égiek koncertjeit.

 

Kalapács József, Vasas Csaba és Rudán Joe

 

Nagyszülei siklósiak voltak, övék volt az egykori téglagyár. Vasas Csaba Pécsen nőtt fel. Pályafutását is ott kezdte; például a Balokányban az akkor még ismeretlen Edda koncertjén jegyet szedett. Később szervezői vénája mozdította előre, rövidebb ideig lakott Budapesten is, ahol barátainál, Bujtor Istvánnál és Fenreisz Károlynál is lakott. Két fia született, akikről mindig is büszkén beszélt.

 

Csabi számos lehetőséget hagyott figyelmen kívül, mert nem volt hajlandó távozni a térségből. Az átkosban számos jelentés tett róla említést, nem egy, például ma is tanárként dolgozó spicli rendre kiemelte akkor felforgatónak hitt tevékenységét. Mocskos kommunisták! – csikorgata nem egyszer fogait visszaemlékezve a múlt rendszerre, ám nem volt bosszúálló, jólelkű, mindig segíteni kész embernek ismerhettük. Pedig nem kímélte a korábbi rezsim, Harkánytól elszakítva kis időre volt, hogy Szalántán kényszerült dolgozni.

 

Komoly politikai szerepvállalással nem lehet vádolni, bár ha gegről volt szó, abból mindig kivette a részét. Előszeretettel hangoztatta, amikor Edda koncertet szervezett Harkányban a Siklósi Z’Zi Labor fellépésére, és a belépő néhány leszaggatott Z’Zi plakát volt. Sztorijait naphosszat lehetne sorolni.

 

Bárhol is tevékenykedett az országban, számára Harkány mindig a világ közepe volt, ahonnan nem lehetett elmozdítani. Húsz éve siklósról is átköltözött a Bolgár múzeum épületében lévő szolgálati lakásba, ahol korábban egy logopédus szolgált.

 

Az elmúlt évtizedekben számos helyi rendezvény alapjait rakta le, így nevéhez kötődik a Fürdőfesztivál, a Szüreti Fesztivál vagy a hosszú hétvége programjainak meghonosítása, de számos nemzetiségi programnak az alapjait is ő rakta le. A jó kapcsolatokat mindennél előrébb sorolta, szinte nincs nagy múltú zenekar az országban, ami ne barátként tekintene Csabira.

 

A kertészeti egyetem bulijára csak listáról lehetett bejutni – emlékszik vissza Kalapács József, az épp akkor induló Pokolgép frontembere. Volt egy fizetős, és egy nem fizetős lista, az utóbbiról kinéztem egy nevet és bemondtam. Gondoltam ez jó lesz, olyan metálos név, biztos szerencsém lesz vele. Bemondtam, beengedtek, fizetni sem kellett! Amikor legközelebb mentem a Kekre, el sem olvastam a listát, csak szóltam, hogy Vasas Csaba vagyok, remélem, hogy fent vagyok a listán. Jónéhány koncertet köszönhettem neki, mire megismertem Csabát, és megtudtam, hogy miért lehetett akkora szerencsém, hogy ő sosem volt ott: az akkori szervezőnek, Turbók Jánosnak a jó barátja volt, ezért mindig, minden koncertre felírta Vasas Csaba nevét, hátha egyszer arra jár. Persze sosem járt.

 

 

Csaba többek közt olyan titkok tudója is volt, mint hogy az Irigy Hónaljmirigy Harkányból indult útjára, vagy hogy az EDDA frontembere miként ismerte meg harkányi feleségét. Pataki Attila egy fejezetet is szentelt neki önéletrajzi könyvében. Elindította pályáján a Magna Cum Laudét, Kikit, az elsőként hozta koncertezni Zámbó Jimmyt, de barátként tekintett rá Flipper Öcsi, Balázs Pali és Révész Sándor is.

 

Segítséget sosem kért szívesen, utóbbi években végzett műtétjei után barátai önzetlen támogatása segítette. Egy éve januárban kisebb baleset érte és mentőt hívott. A megyei kórházba került, a kovid osztályon helyezték el, ahonnan a nagy érdeklődés után rendkívül gyorsan elszállították. 2021 január 23-án jött a hír, hogy 67 évesen legyengült szervezete itthagyta a földi zenészeket.

 

Vasas Csaba 2014-ben a város elismerő oklevelét vehette át újságírói, rendezvényszervezői tevékenységért valamint a város népszerűsítéséért és turizmusáért végzett munkája elismeréseként.