Egyszerűsített havi bevallást kínál a NAV az újdonsült átalányadózóknak

Gazdaság - szerző: SZTO

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyszerűsített havi adó- és járulékbevallási megoldást kínál az átalányadózó egyéni vállalkozóknak az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA).

 

Aki megfelel a feltételeknek, a 2258 jelű bevallást egyszerűsített formában is benyújthatja, aki nem, annak a teljes 2258 jelű bevallást kell benyújtania. Az egyszerűsített és a teljes bevallás is elérhető az ONYA-ban.

 

Az új szolgáltatás azoknak a nem kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozóknak érhető el, akik a katából kikerülve az átalányadózást választották és a bevallási időszakban a vállalkozói tevékenységüket nem szüntették meg és a hónap egy napján sem szüneteltették, munkavégzésük jellege a hónap közben nem változott, illetvea bevallási időszakra még nem nyújtottak be 2258 jelű bevallást.

 

A bevalláshoz az ONYA kezdőlapján az „Átalányadózó egyéni vállalkozó? Töltse ki egyszerűen járulékbevallását itt!” szövegre kattintva program átnavigál az egyszerűsített bevallás új felületére, ahol először a vállalkozói tevékenységéhez kapcsolódó kérdéseket kell megválaszolni.

 

A NAV által feltöltött adatok ellenőrzése, kiegészítése után pár kattintással elkészíthető és benyújtható a járulékbevallás. A felület az adatokból a negyedéves szja-előleget is megállapítja, ha a negyedév minden hónapjára itt nyújtották be a bevallást. A felületen csak alapbevallást lehet benyújtani, önellenőrzésére, helyesbítésére nincs lehetőség.

 

Az egyszerűsített bevallást az adott hónapról a következő hónap 1-jétől lehet benyújtani. A havi adó- és járulékösszeg bevallási- és befizetési határideje a tárgyhónapot követő hónap 12-e.

 

Az ONYA-ban kényelmesen, internetes, bankkártyás fizetéssel rendezhető a havi adó- és járulékösszeg, valamint a negyedéves szja-előleg is.

 

Aki átalányadózó egyéni vállalkozóként nem nyújthat be egyszerűsített bevallást, annak a teljes 2258 jelű bevallást kell beadnia a NAV-hoz. A 2258 jelű bevallás szintén elérhető az ONYA-ban, illetve továbbra is kitölthető és beadható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK).

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.