Elindult a Nemzeti Iskolagyümölcs-program workshop-sorozata

Baranya - szerző: GR

Sikeresen vette kezdetét a Nemzeti Iskolagyümölcs-program hat állomásos workshop-sorozata, melynek legfőbb célja a folyamatos párbeszéd fenntartása a program minden szereplője között. A múltbeli tapasztalatok és jövőbeni kihívások mellett a résztvevők a program pedagógiai, egészségügyi és kommunikációs oldalát is megismerhették.  

 

(fotó: MTI / Sóki Tamás)

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program része az Európai Iskolagyümölcs-programnak, melynek küldetése, hogy hosszú távon szerepet vállaljon a gyerekek helyes táplálkozási szokásainak kialakításában. Ezt kívánja nyomatékosítani a program hat állomásos workshop-sorozata is, melynek első rendezvényét Pécsett szervezték meg. A rendezvény előadói nemcsak a gyakorlati tapasztalatok folyamatos megosztásának fontosságára hívták fel a figyelmet, hanem pedagógiai, egészségügyi és kommunikációs oldalról is szemléltették a program jelentőségét.

 

Az előadásokat követően számos témakört érintő kerekasztal-beszélgetésekre került sor, ahol a jelenlevők választ kaphattak fennmaradó kérdéseikre, valamint további tapasztalataikat is megoszthatták.

 

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program keretében a Kormány 2010 óta 500 millió forintról 1200 millió forintra emelte a költségvetés hozzájárulását, amely lehetővé tette, hogy a tanév során a kezdeti 277.000 gyermek helyett mára már 538.000 gyermek kapjon heti legalább két alkalommal, legalább kétféle gyümölcsöt. Így ma már a program keretében több mint 45 millió adag gyümölcs és gyümölcslé kerül kiosztásra az iskolákban. A programhoz összesen 25 EU-tagállam csatlakozott, köztük hazánk is öt éve, így Magyarországon ma már több mint fél millió kisdiák jut rendszeresen gyümölcshöz az iskolában.  

 

„Egy olyan széleskörű projektnél, mint az Iskolagyümölcs-program elengedhetetlen az érintettek véleményének megismerése, érdekeik összehangolása rendszeres találkozók, tapasztalatcserék révén. Célunk a program szereplői közti folyamatos párbeszéd kialakítása, táplálása a hatékony együttműködés érdekében” – mondta Bittsánszky Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárpiaci Főosztályának vezető-helyettese.

 

A workshop-sorozat további állomásai: Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kecskemét, Miskolc és Debrecen.