Elítélték a harkányi gázolót

Helyi - szerző: HH

Egy 70 éves, részeg, jogsi nélküli, vezetéstől eltiltott férfi gázolt Harkányban még 2018 nyarán. Áldozata maradandó fogyatékosságot szenvedett. Az idős gázoló ügyében hozott korábbi ítéletet újragondolták.

 

Kijelölt gyalogátkelőhelyen gázoltak el egy férfit Harkányban 2018. június 24-én.

 

Az esetről oldalunkon is beszámoltunk.

 

Az ügyészség által bejelentett fellebbezés folytán eljáró Pécsi Törvényszék a napokban megtartott tanácsülésen meghozott ítéletével a Siklósi Járásbíróság 2019 novemberében hozott ítéletét megváltoztatta, és H.K. vádlottat maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt 9 hónap fogházra, 4 évi közúti járművezetéstől eltiltásra és 1 évi közügyektől eltiltásra ítélte.

 

A vádirat szerint az 1949-ben született vádlott 2018. június 24. napján, 19 óra 10 perckor, nappali jó látási viszonyok mellett, Harkányban ittas állapotban vezette autóját a megengedett 50 helyett 68–72 kilométeres óránkénti sebességgel. A Kossuth utcai kijelölt gyalogos-átkelőhelyen nem adott elsőbbséget a féktávolságon kívül az úttestre lépő S.D.-nek, akit fékezés nélkül elcsapott.

 

A sértett a baleset következtében – több más súlyos sérülés mellett – a bal lábszár bőrátültetést igénylő sebzését és bőrhiányát, a bal felkar válltáji végének darabos törését, a bal sípcsont nyílt, térdízületi felszínre is terjedő törését, a szegycsont és mindkét oldali első és második bordák törését szenvedte el. A sérülések következtében maradandó fogyatékosság alakult ki, a baleseti munkaképesség-csökkenés 40-50 százalékra tehető, ami 32-40 százalék közötti összszervezeti egészségkárosodásnak feleltethető meg – összegezte a bíróság.

 

A vádlott a korábbi ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt vele szemben kiszabott 1 év 5 hónapos járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezette a személygépkocsit.

 

A vádlottat a bíróság korábban két alkalommal marasztalta ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt, az újabb elkövetésre a legutóbbi ítélet jogerőre emelkedését alig több, mint három hónappal követően került sor. Ezek az adatok a vádlott részéről a közúti közlekedés elemi szabályainak semmibevételére utalnak. Ezt meghaladóan a vádlott cselekményével a maradandó fogyatékosság keretein belül is súlyosabb eredményt idézett elő. Mindezekre figyelemmel a másodfokú bíróság mellőzte az elsőfokú bíróságnak a szabadságvesztés végrehajtása felfüggesztésére vonatkozó rendelkezését. Enyhítő körülményként értékelte azonban a vádlott idős korát és megrendült egészségi állapotát, ezért az irányadó büntetési tétel alsó határánál rövidebb tartamban határozta meg a szabadságvesztés tartamát és azt fogházban rendelte végrehajtani.