Elkészült a szekszárdi légibázis, ahova a mentőhelikopter költözik

Baranya - szerző: HH

Elkészült az a szekszárdi légibázis, ahova a pogányi mentőhelikopter és személyzete költözik. Megtudtuk azt is, hogy erre mikor nagyjából kerülhet sor.

 

Mentőhelikopter a Pécs-Pogány repülőtéren
 

Mint arról korábban beszámoltunk, Szekszárdra költözik a légimentők pogányi állomása. A légimentőbázisok optimális elhelyezésének feltétele, hogy a lehető legnagyobb hatótávolságban képesek legyenek Magyarország területét lefedni, egy-egy bázis mentési körzete a legnagyobb területre, minél több embert érintve terjedjen ki – indokolta korábban döntését az Új Harkányi Híreknek az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

 

Az üzemeltetésért felelős hatóság most azt közölte lapunkkal, hogy a szekszárdi légimentő bázis kivitelezése a szerződésben vállalt határidőre megvalósult, azonban az átköltözéshez a sikeres műszaki átadás-átvételt követően a légügyi hatóság használatbavételi, valamint üzemeltetési engedélyére is szükség van. Ennek ügymenete várhatóan több hónapot vesz igénybe, és csak ezt követően költözik át a pogányi mentőhelikopter Szekszárdra.

 

A légimentők szekszárdi bázisának kiépítését már 2007-ben is kezdeményezte az Országos Mentőszolgálat. 2011-ben a kérdéses területet a tolnai megyeszékhely állami tulajdonba adta, 2016-ban pedig az OMSZ le is mondott tervéről. A létesítési engedélyt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Repülőtéri és Légiforgalmi Hatósági Főosztálya utoljára 2021 márciusáig hosszabbította meg.

 

Az ekkor már kész tervekkel rendelkező állomás építésének sikeres közbeszerzési eljárását követően elkészült a helikopter tárolására szolgáló, 235 négyzetméteres szendvicsszekezetű acélhangár és az üzemeltető személyzet befogadására alkalmas 160 négyzetméteres új épület, egy 10 ezer literes üzemanyagtároló állomás, 314 négyzetméteres helikopter leszállópálya, 8 kilowattos napenergia hasznosító rendszer és az épületekhez tartozó közművek is.