Elkészült az Orfű és Magyarhertelend közötti út

Baranya - szerző: HH

A Magyar Közút 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül országosan több mint 526 kilométernyi út teljes körű felújítását indította el. A program egyik elemeként néhány kilométer erejéig Baranya egyik kritikus útszakasza is érintett.

 

Megyénkben a 6608-as, Orfű és Magyarhertelend közötti út mintegy 2,6 kilométeres szakasza teljes körűen megújult.

 

A TOP projekt keretében 608 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást kapott a társaság, melyből a Soltút Kft. mintegy nettó 158 millió forintból valósította meg a beruházást.

 

A 6608-as jelű Orfű-Magyarhertelend összekötő út érintett szakaszának teljes körű felújítása során a kivitelező gondoskodott a meglévő burkolat profilmarásáról, a megsüllyedt, repedezett helyek pályaszerkezet cseréjéről, majd 4 centi vastag aszfalt kopóréteget terített le a pálya teljes szélességében. A kivitelező a vízelvezetést biztosító föld árkok burkolását, tisztítását, átereszek építését az indokolt helyeken elvégezte.

 

A felújítás során a kis sugarú ívekben burkolt rázópadka, Orfű belterületén nemespadka, külterületen mart aszfaltos padka épült. A felújított szakaszon az autóbuszöblök burkolatának megerősítésén felül három buszmegállóban új utasperont és váróépületet alakítottak ki. Megvalósult a függőleges forgalomtechnikai elemek cseréje, pótlása valamint új, tartós burkolati jelek festése is.

 

Uniós forrásból országosan 2018-ban több mint 526 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indult el. Ebből Baranya megyében alig több, mint 22 kilométernyi út felújítása valósul meg.