Elvárható, hogy a fiatalok a tanulmányaik után egy ideig itthon dolgozzanak

Belföldi hírek - szerző: GR

A Fidesz szerint a fiatalok felsőfokú képzése befektetés az országnak, annak költségeit az adófizetők állják, ezért jogosan elvárható, hogy a fiatalok a tanulmányaik befejezése után egy ideig Magyarországon dolgozzanak – közölte Hoppál Péter, a párt országgyűlési képviselője a független Osztolykán Ágnes szavaira reagálva.

(fotó: Fidesz.hu)

A független képviselő Osztolykán Ágnes szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság tavaly nyáron alkotmányellenesnek minősítette a „röghöz kötést”, de a kormánypártok mégis az alaptörvénybe szeretnék foglalni a hallgatói szerződéseket. Véleménye szerint ezzel „a nyilvánvalóan alkotmányellenes” lépéssel azt üzenik, hogy nem engednek a hallgatók követeléseinek. Az LMP politikusa szerint a lépés jellemző a Fidesz társadalompolitikájára, mert nem az okokat, hanem a következményeket próbálja kezelni.

Úgy értékelte, hogy a felsőoktatási intézmények gazdasági autonómiájának felszámolásával a kabinet az egyetemekre kívánja hárítani a felsőoktatási krízis miatti felelősséget. Véleménye szerint ezzel a lépéssel könnyebbé válik a vidéki intézmények bezárása.

A képviselő jelezte, hogy az alaptörvény most zajló negyedik módosítása során olyan indítványt nyújtottak be, amelyik elvetné ezt a két javaslatot. Arra is kitért, hogy az elkövetőket akár büntetőjogi felelősségre is lehet vonni az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi karának hallgatói önkormányzata által a diákokról készített listák miatt. Osztolykán Ágnes, aki szerint az ügyben az emberi méltóság megsértése és a személyes adatokkal való visszaélés kérdése is felmerülhet, arra szólította fel a korábbi HÖK-elnököt, a jobbikos Szávay Istvánt, hogy tisztázza magát az ügyben.

A Fidesz álláspontja változatlan

A fideszes Hoppál Péter az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: ahogy a magyar emberek többsége, a Fidesz is kitart amellett, hogy a fiatalok felsőfokú tanulmányai, amelyeket az adófizetők állnak, az ország számára jelentenek befektetést. Hozzátette, az emberek ezért jogosan várják el, hogy a fiatalok a tanulmányaik befejezése után egy ideig mindenképpen Magyarországon, Magyarországért dolgozzanak.

Úgy fogalmazott: egyre több jel utal arra, hogy több hallgatói szervezet nem a diákok, hanem ellenzéki politikai szervezetek érdekeit képviseli. 

A közleményben arra is kitért: a Fidesz bízik abban, az ELTE és a hatóságok vizsgálata mielőbb megnyugtató választ ad arra, hogy valóban „volt-e listázás”, vagy az erről szóló információ csak a különböző pártállású hallgatói szervezetek egymás elleni hadjáratának a része.

Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője már hétfői sajtótájékoztatóján is beszélt arról, hogy a felvételiző diákoknak mérlegelniük kell a felsőoktatási tanulmányaik finanszírozásának kérdését. Nyilvánvalónak nevezte, hogy ha valaki nagyobb szabadságot akar magának, akkor nem választja a hallgatói szerződést, mert azzal kötelezettségek is együtt járnak.

Rogán Antal szerint egyébként bárki bátran aláírhatja a szerződést, ezt ő maga is vállalná. Hangsúlyozta továbbá, hogy a hallgatói szerződés nem röghöz kötést jelent, azt „a jobbágyság idején használták”. Arról van szó – magyarázta -, hogy ha egy diák tanulmányait teljes egészében az adófizetők pénzéből állják, akkor az egyetem vagy a főiskola befejezése után egy ideig mindenképpen Magyarországon dolgozzon.

A kormány álláspontja az ügyben az, hogy a hallgatói szerződés tartalmáról bármikor hajlandó tárgyalni, a tényéről azonban felesleges – jegyezte meg a frakcióvezető.

(forrás: MTI)