Emelkedett a baranyai lakástüzek száma

Baranya - szerző: HH

Összesen 256 esetben riasztották a hivatásos tűzoltókat lakástűzhöz az elmúlt év során – összesítette a Katasztrófavédelem. A riasztások során ténylegesen 159 alkalommal volt szükség a helyszínen tűzoltói beavatkozásra.

 

2022-ben a lakástüzeknél történő beavatkozások száma 21-gyel nőtt, ami 15 százalékos emelkedést jelent. Az év folyamán több, mint négyezer négyzetméternyi épített terület égett le. A lakástüzekben 6 ember vesztette életét, egy emberrel több, mint az előző évben. 18 ember sérült meg, ami hattal több, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 434 tűzoltóautót riasztottak.

 

A leghosszabb beavatkozás tizenhárom órán át tartott, ami országosan a leghosszabb ideig tartott: áprilisban egy pécsi társasház garázsában keletkezett tűz, a lángok pedig átterjedtek a garázs feletti lakásokra. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 28 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz, de szándékos gyújtogatás miatt is gyulladt ki lakás.