Emirátusbeli delegáció tárgyalt az egyetemmel

Helyi - szerző: KT

Fotó: Borbás Mátyás

Az Egyesült Arab Emirátusokból érkezett delegációt fogadta ma a Pécsi Tudományegyetem. A találkozó célja a PTE és Abu-Dhabi közötti egyetemi és egészségügyi kooperáció felmérése volt, de kiderült, az Emirátusokból érkező delegáltak a jog és közgazdaságtan-képzésekről is érdeklődtek a rektornál.

Rövid szervezés előzte meg a legelső találkozót az Abu-Dhabiból érkező delegáció és az egyetem között – mondta el a péntek délutáni sajtótájékoztatón Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. Mint kiderült, az esemény előtt az egyetem lehetőségeiről, főképp az egészségügyi területekről, azon belül a klinikákról, betegellátásról, illetve az orvosképzésről esett szó.

A rehabilitációt nem is említette először – vallotta be Bódis József -, erre a delegációt vezető Hamed Mohamed Khalifa Al Suwaidi, az Abu Dhabi Nemzeti Bank nemzetközi bankügyletekért felelős igazgatója kérdezett rá, tehát az egészségügy ezen szegmense is érdekli a tárgyalópartnereket. Ennek kapcsán a harkányi lehetőségeket is megemlítette a rektor tárgyalásukon – tudtuk meg.

A rövid tárgyaláson az abu dhabi egyetem és a PTE közötti együttműködésről beszélgettek, szó esett a betegek transzportálásáról, a pécsi orvosképzésről és továbbképzésről, illetve itteni specialisták kiutaztatásáról is – mondta el Bódis József, aki hozzátette, tárgyalópartnerei az egészségügy mellett a jogi és közgazdaságtudományi képzésekről is érdeklődtek.

Mivel a delegáció a sajtótájékoztató előtt nem sokkal érkezett Pécsre, így a média munkatársaival való találkozásuk után a városvezetést látogatják meg, majd pedig több klinikát is felkeresnek, az együttműködési tervek ezen programokat követően konkretizálódhatnak – zárta beszédét a rektor.

Hamed Mohamed Khalifa Al Suwaidi egy tolmács közreműködésével elmondta, kemény munka előzte meg az együttműködés létrehozását, amiért köszönet illeti a PTE-t, Bódis Józsefet és a magyar barátaikat is. Ez még csak az első lépés az együttműködésükben, de reméli, hogy egy hosszan tartó kapcsolat alakulhat ki Abu Dhabi és az egyetem között – zárta beszédét a delegációvezető, aki arra az újságírói kérdésre, hogy mégis ki talált meg kit a partnerek közül, annyit válaszolt: egymást találták meg.

(stop.hu)