Emlékév lesz 2026

Baranya - szerző: HH

Nemzeti emlékévvé nyilvánítanák a 2026-os esztendőt, a mohácsi csata feltételezett ötszázadik évfordulóját. Az emlékév égisze alatt tartott rendezvényeket így a kormány is támogathatja.

 

A Mohács 500 Csatatérkutatási Program című vándorkiállítás megnyitója Mohácson. Fotó: Sóki Tamás, MTI

 

A kiáltványt – melyet az elképzeléseikkel együtt hamarosan a kormány elé terjesztenek és az elfogad – a kormánypárti képviselő, Hargitai János jegyzi, de mellette Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke, Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Fodor Pál, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, Pap Norbert, a PTE Mohács 500 Program vezetője, Hóvári János, a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke, Csornay Boldizsár, a Jannus Pannonius Múzeum igazgatója és Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója is aláírta.

 

El szeretnék érni, hogy az 1526-os események ötszázadik évfordulóját megelőző hat esztendőben a kormányzat kiemelten ösztönözze és támogassa a mohácsi csatával kapcsolatos történeti, régészeti kutatásokat, művészeti programokat, képzőművészeti alkotások létrejöttét és biztosítson forrásokat az emlékezést – egyben a térséget turisztikailag, kulturális és gazdasági értelemben is – szolgáló beruházásokat.