Emmi: a tankönyvek rendben érkeznek az iskolákba

Belföldi hírek - szerző: KT

1,2 millió gyermek összesen 12 millió tankönyve rendben érkezik az iskolákba. Áruk átlagosan húsz százalékkal csökkent és a diákok hatvan százaléka ingyen kapja azokat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkársága.

 

A minisztérium ellenzéki sajtónyilatkozatokra reagálva kedden az MTI-nek adott közleményében megkérte az ellenzéki pártokat is, hogy iskolakezdés előtt a gyermekeket és szüleiket ne használják fel kampánytémára, és ne terjesszenek hazugságokat a tanévkezdésről.

 

Az Emmi azt írta: a tankönyvek kiszállítása rendben zajlik az iskolákba, a tankönyvpiac átalakítása miatt a szeptemberben kezdődő tanévben a diákok hatvan százaléka ingyen kapja a tankönyveket, amelyek átlagosan húsz százalékkal lettek olcsóbbak. Hozzátették: a szülőknek a tankönyvcsomagok átvételéig van lehetőségük arra, hogy az árat befizessék csekken, akik pedig új csekket szeretnének igényelni, megtehetik az iskolákban és a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) infopontjain.

 

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció (DK) szakpolitikusa keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, az új tanév újabb tankönyvkáoszt hozhat, sajtóinformációk szerint a pedagógusok néhány nappal a tanévkezdés előtt még nem kapták meg példányaikat az új tankönyvekből.

 

Kunhalmi Ágnes (MSZP) keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében a közoktatás mérlegét egy héttel a tanévkezdés előtt a túl drága és értelmetlen laptopbeszerzésben, a késve történő tankönyvkiszállításban, az elmaradó tanári tankönyvekben vonta meg.

 

Szabó Szabolcs, az Együtt-PM politikusa keddi közleményében azt írta, hogy a tankönyvellátás esetében kizárólag a központosítás érdekében verte szét a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. az évek óta működő rendszert.