Ennyibe kerül óránként egy autó

Életmód - szerző: Kacsúr Tamás

Azt mondják, a helikopter üzemeltetési költsége óránként több ezer forint, ha repül, ha nem. Kiszámoltuk, mennyibe kerül a megvásárlásán és tankolásán felül egy átlagos, meg nem hibásodó, balesetmentes autó fenntartása óránként.

 

Műszaki vizsga

 

Egy autó kétéves, műszaki vizsgák közötti periódusát nézzük. Egy műszaki nagyjából 25.000 forintba fáj, feltételezzük, hogy nem kellett szervizbe vinni, hiszen rendszeresen karbantartjuk.

 

Biztosítás

 

Baleset nélkül, teljesen átlagos biztosítási kötvény évi 12.000 forintja általánosnak mondható. Két évre így 24.000 Ft.

 

Teljesítményadó

 

Gyártási év 2006, teljesítmény 78 kW (105 le). Számolhatunk újabb autóval is, de akkor a kötelező szerviz öt-tízszeresére ugrik fel. Az éves adó így 23.400, két évre ez 46.800 forint.

 

Jogosítvány

 

Az időnként lejár, 40 éves kor alatt tíz évre kapott jogsi árának ötöde beleszámít az üzemeltetésbe. Nem nagy összeg, arányosítva nincs egészen 1000 forint. 

 

Karbantartás

 

Félévente olajcserét, olaj- és légszűrőcserét végzünk rajta, biztos ami biztos, szervizben, ahol elvégzik a kisebb beállításokat. Alkalmanként 25.000 forintot hagyunk ott, két év alatt ez négy alkalom, 100.000 Ft.

 

Gumik

 

A téli- és nyári gumikat hozzávetőlegesen négyévente kicseréljük, így fél-fél garnitúra esik a vizsgált időszakra. Egy átlagos minőségű, de nem a leggagyibb gumi az acélfelnire 15.000 forint, ne feledjük, nyolc helyett csak a felét cseréljük két év alatt: 60.000 Ft.

 

Ablaktörlők

 

Nem jelentős tétel az ablaktörlő, és ablakmosó folyadék. Két év alatt elhasználunk nagyjából az elsőből egy készletet, az utóbbiból és 10 litert. 3000+3000= 6000 Ft.

 

A fenti lista szerint nem lyukadt ki a kipufogónk, nem karamboloztunk, nem hibásodott meg semmi elektronika vagy a motor, nem volt féltengely- vagy csapágycsere, hogy csak a leggyakoribbakat említsem. És akkor még nem vettük meg, nem tankoltunk az évi több tízezer megtett kilométer után, nem mostuk le, nem hajtottunk gyorsan, nem fizettünk bírságot. Így is a két év összesen 17520 órája alatt 262.800 forintot költöttünk járgányunkra, amiből kiszámolható, hogy a garázsban álló kocsink miatt pontosan húszpercenként egy ötforintos koppan a perselyben!