És hogy áll Harkány a zöld energiával?

Helyi - szerző: HH

Mint ahogy az elmúlt években napelem került a művelődési ház és az iskola tetejére, és ahogy hamarosan kezdődök a közvilágítás korszerűsítése is, úgy a tavaly augusztusban elfogadott határozat is jelzi az önkormányzat megújuló energia kihasználásával kapcsolatos törekvéseit.

 

Hazánk 2020-ra 14,65 százalékos zöldenergia-előállítást vállalt az uniós 13 százalékos kötelezettséggel szemben. Ezt szolgálják a különböző KEOP pályázatok, mint például a művelődési ház és az iskola esetében.

 

Az elmúlt évben a művelődési házra szerelt napelemrendszer 24.105 kWh energiát termelt amellett, hogy az épület fogyasztói 19.276 kW-ot fogyasztottak – tudtuk meg a kimutatásokból. Mint az összegzésből kiderül, a Kulturális- és Sportközpont belvárosi épületében ennek köszönhetően nem kellett villanyszámlára költeni.

 

Az iskolára szerelt fele akkora napelem már kevesebbet termelt: 6.482 kWh energia keletkezett, ami ugyan nem fedezte az intézmény több, mint tízszer nagyobb fogyasztását, de jelentős megtakarítást eredményezett. Szintén a rezsi csökkenését várják a konyha átalakításának köszönhetően, ugyanis a korszerű berendezések a korábban alkalmazott gépeknél jóval kedvezőbb osztályzattal büszkélkedhetnek a hatékonysági skálán.

 

Napelempark az elkerülő út mellett

 

Ahogy az iskola napelemes rendszerének pályázati úton való bővítése, úgy a tavaly augusztusban elfogadott előterjesztés is újabb energetikai beruházásokat vetítenek előre. Ekkor fogadta el ugyanis Harkány képviselő-testülete azt a kezdeményezést, mely szerint pályázati úton a város intézményeinek energiaköltségét fedeznék napenergia hasznosításával.

 

Ezt a célt szolgálja az a törekvés, mely szerint a várhatóan közeljövőben kiírásra kerülő pályázaton indulva Harkány az 58-as elkerülő út és a vasúti sínek közötti, közel kéthektáros területén egy napelemparkot tervez létesíteni. Ez a fejlesztés elkülönül a teljes mértékben magánkezdeményezésű, jelenleg vitás jogállású, belső területre tervezett projekttől.

 

Naperőmű vagy napelempark?

 

A köznyelvben keveredik a két fogalom. A legtöbb város 499 kW-os telepet létesít, ugyanis az 500 kW feletti teljesítmény már erőműnek számít, más szabályozással. Harkány a közvilágítás rendszerbe való bekapcsolhatóságát is szem előtt tartva 300 kW teljesítményt célzott meg. A testület jelezte: a pályázat előkészítése mellett annak kiírását követően pontosítja a lehetőségeket, a végleges beadásról pedig a konkrét lehetőségek és feltételek ismeretében ismét dönteni kíván.

 

Jönnek a LED-es lámpák

 

Nyár közepe – ez az a határidő, ameddig kicserélik az 1112 hagyományosnak mondható lámpatestet. Az energiamegtakarítás jelentős, a LED-es technológia közel 50 százalékos csökkenést eredményez. A világítás cseréje külön tervezési folyamat után valósulhat meg: a felnőttek és gyermekek közlekedési szokásainak valamint a köz-, közlekedésbiztonsági szempontok figyelembe vétele mellett újabb 70 lámpatest felszerelése is megtörténik.