Éves átlagfogyasztás, téli havi gázszámla – komoly gond van a kormány számításával

Gazdaság - szerző: HH

A rezsicsökkentés néven bevezetett áram- és gázárat augusztus elsejétől a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják csak. Annak, aki az átlagnál több energiát fogyaszt, piaci áron kell megfizetnie a többletet. Az éves átlag számítása miatt gondban lehet a fűtési szezonban az a gázfelhasználó, akinek havi elszámolása van.

 

Magyarországon az átlagos havi fogyasztás sávhatára a villamos energiánál 210 kilowattóra/hó illetve 2523 kilowattóra/év, a földgáznál pedig 144 köbméter/hó, 1729 köbméter/év – állította Gulyás Gergely.

 

Azok a fogyasztók, akik valamilyen módon gázzal fűtenek, nyáron minimális vagy nulla fogyasztást könyvelhetnek el. Az éves átlagfogyasztásukba viszont ezek a hónapok is beleszámítanak. A téli hónapokban fogyasztása éppen ezért messze az átlaguk feletti lesz. Ezt a részt egy kormány által meghatározott piaci áron kell majd kifizetni.

 

Megmarad a nagycsaladások kedvezménye, amit egy háromgyerekes család ezentúl évente nem 1729 köbméterig, hanem 2329 köbméterig vehetnek igénybe. Minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamos áramnál ilyen kedvezmény nincs.

 

A kérdéses részletek, így a H-tarifa vagy az átalánydíjasok sorsának tisztázása még várat magára. Az erre vonatkozó kérdések láthatóan meglepték a minisztert.