Ezeket a dolgokat biztos, hogy nem tudta a Harkányban is forgatott Kisvárosról

Baranya - szerző: HH

Az Angyalbőrből lenyúlt katonafigura köré épített határsztorikból krimivé változó Kisváros főszereplői fókusza évek alatt Hunyadi főtörzsről Járai alezredesre terelődött át, de a nyilvánvalók mellett van néhány apróság, amit sanszos, hogy nem tud.

 

A Magyar Televízió utolsó sikeres sorozata fiktív városban játszódik, a jeleneteket főként Szigetváron, mellette Harkányban, Bozsokon, a laktanyai jeleneteket pedig Adyligeten forgatták. Összesen több mint száz helyszín volt; a teljes baranyai határszakasz mellett még a Tisza és Balaton környékén is.

 

      A harkányi jeleneteknek főként a Siesta Club Hotel adott otthont.

 

      A producer arra panaszkodott, hogy Szigetváron a vállalkozók nem tekintik reklámértékűnek a sorozatban való szerepvállalást.

 

      A sorozat eredeti címe Résen lett volna, később Kisváros néven kapott támogatást az akkori határőrségtől.

 

      A déli határrész kiválasztásának egyik fő szempontja az volt, hogy a szomszédban dúló háború különös figyelmet jelentett.

 

      A nézettséget a Szomszédokhoz mérték, mely szintjét néhány év alatt érte el.

 

      A producert, Gát Györgyöt Usztics Mátyás kereste fel az ötlettel, hogy az Angyalbőrben-stílus költözzön a határra.

 

      A 9 évad 195 epizódját 1993 és 2001 között forgatták, mely alatt összesen 42 végvári lakossal ismerkedhetett meg a néző.

 

      Az egyes részek hozzávetőlegesen négymillió forintba kerültek.

 

      Várkonyi Gábor csak az első évadot rendezte, ugyanis 1994-ben meghalt. A sorozat összesen hat rendezőt és 12 írót fogyasztott el.

 

      Az epizódok aktualitása, naprakészsége annak tudható be, hogy a forgatókönyvíró, Szurdi András késve kapta meg a felkérést.

 

      A legnagyobb visszhangot keltő kritikák között az szerepelt, hogy a karhatalmista Hunyadi főtörzs rendszeresen félholtra veri a már ártalmatlanná tett gyanúsítottakat.

 

      Szigetváron két vendéglő vette fel a Kisváros és Végvár nevet, egyedüliként használva ki azt, hogy a turisták érdeklődést mutattak a forgatások helyszínei után.

 

      Usztics Mátyás, a sorozat Hunyadi főtörzse majd hadnagya 2017-ben, 68 évesen halt meg.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.