Ezrek kérik Udvardy György menesztését

Belföldi hírek - szerző: HH

Legalább 3500 hívő írta alá azt a Ferenc pápa követének átadott petíciót, amelyben arra kérik az egyházfőt, hogy távolítsa el Udvardy György katolikus érseket a székéből.

 

Porga Gyula veszprémi polgármester, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Navracsics Tibor kormánybiztos és Ovádi Péter szintén kormánypárti országgyűlési képviselő közös fellépésével bejelentette a Veszprémi Szent Mihály Székesegyház felújításának elképzelését. A modern, letisztult templom tízmilliárdokat felemésztő terv viszont komoly ellenállásba ütközött.

 

A védegylet által közzétett kép szélsőségekbe hajlik, a manipulatív perspektívából ugyanis tévesen arra lehet következtetni, hogy fontos részletek tűnnének el.

 

A hívők a többek közt színes ablakok eltávolítását is magába foglaló radikális átalakítások kapcsán a bazilika értékei miatt aggódnak, ennek hangot adva számos mozgalom alakult, a veszprémiek a csíksomlyói búcsúban is templomuk üvegablakait ábrázoló zászlókkal vonultak fel.

 

Udvardy májusban szakembereket és félinformációkat is emelgetve, valamint a látványtervekre is rámutatva közölte, hogy a templombelső kialakításának feladata és felelőssége egyedül az egyházmegye főpásztoráé, abba más nem szólhat bele. Az érsek később is politikus oldalán állt ki az átalakítás mellett.

 

A Veszprémi Szent Mihály Védegylet adatkéréssel fordult a kormányhivatalhoz, hogy megtudja, van-e engedély az átalakításokra, de választ nem kaptak az egyházi kérdésben. Kiderült viszont, hogy néhány munkálathoz nem volt engedély, mégis elvégezték azokat. Májusban az üvegablakokat a veszprémi önkormányzat testülete a helyi értéktárba is beemelte, a védegylet pedig a káros szellemi áramlattal szembeni nemtetszését kifejezve leszögezte, hogy a Magyarországra betörő katolikus modernista törekvések megakadályozása közös érdek.

 

Ferenc pápa nagykövete, az érsek menesztésére írt petíciót szerdán átvevő Michael Wallace Banach ígérete szerint értesíti a vatikáni hatóságokat és figyelemmel fogja kísérni az általa is kényesnek titulált ügyet.

 

Udvardy György korábban Pécsen teljesített szolgálatot. Az egyházi élet számos területén kiváló vezetőnek bizonyult, a harkányi problémák feltárására is nyitott volt, Ferenc pápa 2019 nyarán azonban a Veszprémi főegyházmegye érsekévé nevezte ki.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.