Fegyverkezés – újabb Gidránokat vett a honvédség

Belföldi hírek - szerző: HH

Összesen 13 Gidrán harcjármű gördül be a tatai laktanya kapuján – jelentette be a honvédelmi miniszter. A gépek felszerelése már zajlik, az alapjárművet hamarosan Győrben gyárthatják majd. 

 

 

Az új eszközöket a megújuló magyar tüzérséget jelentő vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztály katonái veszik birtokba, akik az Embert a Vasra! 2.0 kampány felhívására ez év februárban csatlakoztak a Magyar Honvédséghez.

 

A Törökországban gyártott Gidránok első körben Kaposvárra érkeztek, a rádiók beszerelése után további infokommunikációs eszközök beépítése, valamint szoftveres telepítés zajlott. A rendszerbeállítást követően a harcjárművek a tatai dandár állományához kerülnek.

 

A dandárnál jelenleg meglévő tíz Gidrán a NATO többnemzeti előretolt szárazföldi harccsoport (FLF BG – Forward Land Forces Battle Group) alárendeltségében lévő tatai lövészszázadnál műveleti szolgálatot lát el.

 

Magyarország egy high-tech haderő kiépítését tűzte ki célul: Zalaegerszegen készülnek a Lynx harckocsik, Kiskunfélegyházán kézifegyvereket gyártanak, Gyulán az Airbus helikopterek alkatrészei készülnek, Várpalotán lőszergyár épül, Kaposváron a Gidrán harcjármű integrációja folyik, az alapjárművet pedig hamarosan Győrben gyárthatják majd. Új légi, új szállító- és helikopterflottát, új légvédelmet és drónképességet építenek, újra van önjáró tüzérség és harckocsipark.

 

Emellett országszerte megkezdődik a területvédelmi tartalékos rendszer kiépítése és a Magyar Honvédség ellátja feladatait a nemzetközi missziókban is.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.