Nagyon rosszul áll Baranya a balesetek terén

Baranya - szerző: HH

A múlt héten 26 sérüléssel járó baleset történt Baranyában, míg két tragédia is történt a megye útjain. Az összesítésből kiderül, hogy megyénk országos viszonylatban is rosszul áll a közlekedési anomáliák terén.

 

Míg az országos statisztika 3,5 százalékos csökkenést mutat a balesetek számában, addig Baranya mutatói 3,2 százalékkal romlottak az előző év azonos időszakához képest. A rendőrség összesítése szerint a halálos balesetek száma országosan 21,6 százalékkal csökkent, Baranyában viszont az elmúlt év azonos időszakához képest 66,7 százalékkal – ami csupán négy esetet jelent – nőtt.

 

A rendőrség összesítésében rámutat: múlt héten 17 személyi sérüléssel járó és 29 anyagi káros baleset történt Baranya megye közútjain. A balesetek során összesen 26 személy sérült meg, ketten pedig nem értek haza, ők olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy életüket vesztették. Az ittasság gyanúja három balesetnél merült fel.

 

A balesetek többsége most is lakott területen belül következett be, a legjellemzőbb baleseti ok még mindig a sebesség nem megfelelő alkalmazása az út- és a forgalmi viszonyokhoz képest, továbbá az irányváltoztatás, haladás és kanyarodás szabályainak megszegése, és a követési távolság be nem tartása volt.

 

Az okozók nagy része személygépjárművel közlekedett, azonban tehergépkocsival, kerékpárral és segédmotor-kerékpárral is okoztak balesetet az elmúlt héten. A személyi sérüléssel járó balesetek közel 60 százaléka a 12 óra és 18 óra között volt.

 

Az egyik halálos baleset úgy következett be, hogy egy járműszerelvény vezetője kihajtott egy mohácsi parkolóból, de nem adott elsőbbséget a kerékpársávon szabályosan közlekedő kerékpárosnak, és elütötte. A kerékpáros a kórházba szállítását követően életét vesztette.

 

A másik halálos kimenetelű baleset során a helyszínen halt bele sérüléseibe az a férfi, aki egy kismotorral ment Kóros és Rádfalva között, de tisztázatlan okból és körülmények között letért az útról, majd elesett.

 

A rendőrség ennek kapcsán is felhívja a segédmotoros-kerékpárral és kerékpárral közlekedők figyelmét arra, hogy használjanak bukósisakot, illetve kerékpáros védőeszközöket – például fejvédőt, könyökvédőt, térdvédőt –, amelyek esés során enyhíthetik az esetleges sérülések súlyossági fokát. Leszögezik: kerékpárral, illetve a beépített, legfeljebb 300 watt  teljesítményű motor által hajtott kerékpárral lakott területen belül és kívül egyaránt, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot nem visel legfeljebb 40 kilométeres sebességgel közlekedhet, míg lakott területen kívül, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot visel, és utast nem szállít legfeljebb ötvennel mehet.