Félmilliárda emelték a vidéki fesztiválok támogatási összegét

Gazdaság - szerző: HH/MTI

A kormány jövőre több mint egymilliárd forintot fordít a fesztiválok támogatására – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a nyírségi megyeszékhelyen hétfőn.

 

Rétvári Bence a budai várban augusztus 19-én – fotó: Máthé Zoltán, MTI

 

Rétvári Bence Nyíregyházán hangsúlyozta, stabil a fesztiválok állami támogatása, az erre a célra fordítható összeg a 2017-es költségvetésben rendelkezésre áll. Jövőre az ideihez képest megduplázza, vagyis 500 millió forintra emeli a kabinet a vidéki fesztiválok támogatási összegét, amit például a szervezésre, a promócióra vagy a technikai fejlesztésekre használhatnak fel a rendezvények szervezői – mondta a politikus.

 

Az államtitkár kifejtette, a különböző jogcímeken adható támogatásokkal az a célja a kormánynak, hogy megerősítse a vidéki fesztiválokat, sokszínűvé tegye őket, valamint a minőségi kultúra közvetítésére ösztönözze a szervezőket.

 

Fontos, hogy ne kizárólag Budapest központú legyen a magyar fesztiválélet, vidéken is legyen minél több színházi, kézműves vagy népművészeti rendezvény – tette hozzá. Az államtitkár a Nyíregyházán jelenleg tartó Vidor Fesztivál kapcsán megjegyezte, a kormányzat által biztosított összeg a vidéki fesztiválok megszervezése mellett a nagyobb, több éven át tartó fesztiválok támogatására egyaránt vonatkozik.