Feltört hétvégi házak, ellopott kerékpárok

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

Évről-évre az idegenforgalmi szezon megkezdődésével benépesülnek a weekendházak, nyaralók. Sajnos az ezzel kapcsolatos bűncselekmények, a besurranásos lopások és a betörések is megszaporodnak. Nem történt ez másként az idei évben sem. Az elmúlt hónapokban meglepően sok lopás és betörés történt, jellemzően az előbb említett városrészekben. A közterületek felügyelete, a járőrtevékenység ennek megfelelően fokozódik ugyan, de a rend őrei sem lehetnek mindenhol jelen, így javaink érdekében továbbra is mi magunk tehetjük a legtöbbet. Ha hosszabb időre üresen hagyjuk nyaralónkat, gondoskodjunk az értékek elszállításáról, így nem érintenek annyira kellemetlenül a meglepetések, amikor tavasszal takarítani visszatérünk. Ha a környéken teszünk kisebb kirándulásokat, pénzünket és jelentősebb értéket képviselő tárgyainkat lehetőleg tartsuk magunknál.

Sikeresen zárult azonban a rendőrség nyomozása illetve akciója a rendszeres harkányi kerékpárlopásokkal kapcsolatban, ahol egy kihelyezett „csalira” kapott rá az azóta is harkányi albérletben lakó tolvaj. A tetten ért személy a kihallgatása során több kerékpár meglovasítását is elismerte, mielőtt hazaengedték. Sajnos a lopássorozat csak rövid időre szünetelt, így a kétkerekűjüket nem gondosan lezáró tulajdonosoknak továbbra is van miért aggódniuk.

Elkezdődött a strandszezon is, azonban ennek nem csupán a lehűlni vágyók, hanem a tolvajok is örülnek. Amíg a kedves vendég a medencében lubickol, az őt figyelő bűnöző szinte feltűnés nélkül emelheti el az őrizetlenül hagyott értéktárgyakat. Sokéves tapasztalat, hogy ilyenkor a szomszéd törölközőn heverő család sem lát semmi kivetnivalót abban, ha valaki kellő magabiztossággal elvisz valamit a biztonsági törölközővel letakart kupacból. Mobiltelefonok, pénztárcák, ékszerek, autó- és lakáskulcsok, fényképezők tűnnek el, sokszor több százezres értékben. Legyen bármilyen jó is a biztosításunk, az őrizetlenül hagyott tárgyak ellopásáért bizony nem kapunk egy fillért sem, mint ahogy a fürdő sem vállal értük felelősséget. A gondtalan fürdőzés titka az értékek megőrzőben való leadása, vagy folyamatos felügyelete.