Ferenc pápa az IOR vatikáni bank átalakítását mérlegeli

Nagyvilág - szerző: GR

Az IOR vatikáni bank sorsa szerepelt napirenden kedden az egyházi reformokkal megbízott nyolc fős bíborosi tanács tanácskozásának második napján – közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő.  

 

A vatikáni G8-as csoportnak nevezett tanács azzal a többségében szintén bíborosok alkotta bizottsággal egyeztetett, melyet Ferenc pápa tavaly nyáron nevezett ki az IOR reformjának kidolgozására – írja az MTI.  

 

A vatikáni Szent Márta Házban zárt ajtók mögött zajlott megbeszélésről beszámoló Lombardi atya elmondta, hogy az IOR-bizottság részletes jelentést mutatott be a vatikáni bank átalakításának esetleges irányairól. A szentszéki szóvivő hangoztatta, hogy döntés még nem született, de Ferenc pápa az IOR jövőjét mérlegeli és többféle lehetőség elképzelhető.  

 

Az IOR etikus bankká alakulhat át, átláthatóbb lesz, de megőrzi eddigi működési kereteit, és az is elképzelhető, hogy az egyházfő felszámolja a vatikáni bankot – sorolta Federico Lombardi. A szóvivő egy negyedik megoldásra is utalt, az IOR és a Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) egységesítésére.  

 

A vatikáni reformok kidolgozásával megbízott nyolc fős bíborosi tanácsot Ferenc pápa tavaly áprilisban állította fel, egy hónappal pápává választása után. A tanács most ült össze harmadszor az októberi és a decemberi vatikáni értekezlete után. A bíborosok kedden a Vatikán gazdasági és működési egyszerűsítésével megbízott laikus bizottsággal találkoztak, szerdán az IOR-bizottsággal.  

 

Federico Lombardi elmondta, hogy a Ferenc pápa által alkotott bizottságok mandátuma a reformok kidolgozásának idejére szól. A szóvivő nem erősítette meg azt az olasz sajtóértesülést, miszerint a római kúria működését szabályozó 1988-as Pastor Bonum apostoli konstitúció módosításának vázlata április 27. – II. János Pál és XXIII. János pápa szentté avatása – utánra készülhet el. Erre egyébként Oscar Rodriguez Maradiaga hondurasi bíboros, a G8-as csoport elnöke utalt a VaticanInsider olasz hírportálon is közölt interjújában. Maradiaga arról is beszélt, hogy a Vatikán eddigi gazdasági-pénzügyi intézményei egyetlen szervben egyesülhetnének. A bíboros hozzátette, elképzelhető, hogy külön kongregációt állítanak fel a laikusok számára, a Család Pápai Tanácsát pedig akár egy házaspár is vezethetné. A javaslatot Federico Lombardi „érdekesnek” nevezte hangsúlyozva azonban, hogy ez nem szerepelt konkrétumként a nyolc bíboros tanácskozásain.