Fogyatékos emberek világnapja

Életmód - szerző: |X|

Az ENSZ 1992-ben december 3-át jelölte ki, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, vagy katasztrófa következtében fogyatékossá vált emberek problémáira.

 

Fogyatékosság tekintetében megkülönböztetünk: autizmus spektrumzavart, beszédfogyatékosságot, hallássérülést, látássérülést, értelmi sérülteket, mozgáskorlátozottságot, valamint halmozott fogyatékosságot.

 

A fogyatékkal élők nap, mint nap szembesülnek a társadalmi előítéletekkel. Legfontosabb feladat ezen a téren is a társadalom érzékenységének növelése. Jelenleg apró dolgokban, pillanatnyi problémák megoldásában mindig akad segítőkész ember, ugyanakkor ma is vannak, akik – lakóhelyük miatt, vagy élethelyzetükből adódóan – nem jutnak megfelelő szolgáltatásokhoz. Jelenleg még nem megoldott országosan az akadálymentesítés, ami nem csak az épületekre igaz, hanem ideértendő a hivatali ügyintézésnél jelnyelvi tolmács, Braille nyomtatványok, médiában a kép aláírás, vagy a beszélő bank-automatákat hiánya.

 

Országosan jelentős számú alapítvány, szervezet segíti a fogyatékos embereket és hozzátartozóikat. Példának okáért a „Jobb velünk a világ”, a „Nem adom fel”, a „Kézen fogva”, az „Összefogás a fogyatékosokért”, a Magyar Máltai Szeret Szolgálat, a Vakok és Gyengén látók Szövetsége és a Mozgáskorlátozottak Egyesülete.

 

A társadalomban akkor lehetne ezen a téren pozitív változás elérni, ha az érzékenyítés már gyermekkorban elkezdődne. Fontos, hogy az esélyegyenlőség elvei minél konkrétabban megjelenjenek az emberek hétköznapjaiban; akadálymentes, a fogyatékosságot elfogadó, integrált oktatás, munkahelyet biztosító, toleráns társadalom jöjjön létre.

 

Végül álljon itt néhány olyan fogyatékkel élő ember neve, akik örökre beírták nevüket a történelembe: Frida Kahlo, Stephen Hawking, Ludwig van Beethoven, Stevie Wonder.

 

Egészségfejlesztési Iroda

Siklósi Kórház