Folytatódik a szállásadók ellenőrzése

Helyi - szerző: HH

Folytatódik a szállásadók év elején megkezdett, de a koronavírus-járvány miatt félbehagyott ellenőrzése – jelezte az Új Harkányi Híreknek dr. Markovics Boglárka.

 

Harkány jegyzője az önkormányzat törvényi kötelességére mutatva megjegyezte, a szállásadók az adójogi ellenőrzés mellett most más típusú hatósági revízió alá is esnek. Ennek során a hivatal alkalmazottai nemcsak azt ellenőrzik, hogy a szálláshely eleget tett-e a kötelezően előírt NTAK regisztrációnak, és folyamatos adatszolgáltatási kötelezettségének, de azt is górcső alá veszik, hogy a szálláshely teljesíti-e az adott típusra vonatkozóan előírt jogszabályi követelményeket. Ahol hiányosságot találnak, komoly bírságokat kell alkalmazniuk. Kiemelte: a szállásadónak bármikor lehetősége van módosításokra és felvilágosítás kérésére. Arra kérte az érintetteket, hogy mindenki ellenőrizze, eleget tett-e az előírt követleményeknek, ha nem, az esetleges hiányosságokat még az ellenőrzést megelőzően igyekezzenek pótolni.

 

Az elmúlt hetekben zajlott Kisfaludy pályázat nem titkolt célja volt az NTAK regisztrációk rendezése, mely során a szállásadók egyeztették és a törvényi feltételeknek megfelelően korrigálták engedélyeik egyes részeit. Ezt Harkányban több száz ágy esetében tették rendbe. A nyertesek szúrópróba-szerűen esnek majd ellenőrzés alá, de azt már nem az önkormányzat emberei végzik, hanem megbízott pályázati biztosok.

 

Az előzőektől függetlenül a hatóságok is kopogtathatnak a szállásadóknál, akiknél tíz fő feletti befogadóképesség esetében vizsgálják, hogy a tűzvédelmi előírásoknak megfelelnek-e. Ennek hiánya vagy lejárta esetén figyelmeztetésre, vagy akár súlyos büntetésre is számíthat a szállásadó.