Szeretne otthon pálinkát főzni? Akkor ezt jól olvassa el!

Életmód - szerző: KT

Január 15-ig kellett az önkormányzatoknál bejelenteni a már meglévő pálinkafőző berendezéseket azok számára, akik otthon szeretnék a elpárlást végezni. Az idei évtől azonban már csak a gyümölcstermelők főzhetnek pálinkát. A regisztrációnál fizetett adó jelképes, 1000 forint.

 

 

Jelentősen változtak 2015 január elsejétől a magán- és a bérfőzésre vonatkozó szabályok – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Legfontosabb változás, hogy a magánfőzők a berendezés megvásárlását 15 napon belül kötelesek bejelenteni a lakóhelyük szerinti önkormányzatnál. A korábban beszerzett desztillálóberendezések bejelentési határideje január 15-e volt.

 

Magánfőzés tekintetéven maradnak a kvóták, továbbra is évente 50 liter 86 százalékos vagy 86 liter 50 százalékos párlat állítható elő. Nem változott az a szabályozás sem, miszerint azt csak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsösében teheti, legfeljebb 100 liter űrtartalmú desztillálóberendezésen.

 

Csak a gyümölcstermesztő

 

Változott azonban a magánfőző meghatározása, mostantól csak a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy minősül annak, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.

 

Adózik rá

 

A NAV tájékoztat: a magánfőzésben előállított párlat adója évi 1000 forint, amelyet a magánfőzőnek kell megfizetnie a lakóhelye szerinti önkormányzatnak. A magánfőzőnek az előállított párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követő év január 15-éig kell teljesítenie a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, értékesíteni csak alkoholtermék-adóraktárnak szabad.

 

A bérfőzésben előállított párlat után is megszűnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított nulla forintos adómérték. Január 1-jétől a szeszfőzdében bérfőzés keretében előállított párlat adója 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint literenként, az 50 litert meghaladó mennyiségre pedig 1667 forint literenként.