Videón a francia terrortámadás – elengedték a magát feladó férfit (18+)

Nagyvilág - szerző: HH

Nemzeti gyásznapot hirdetett csütörtökre Francois Hollande francia államfő a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztősége ellen Párizsban elkövetett, 12 áldozatot követelő szerdai támadást követően. Az elkövetőket azonosították, a magát feladó férfit szabadon engedték.

 

 

A szerkesztőség ellen három jól képzett fegyveres férfi intézett támadást, Allah Akbart kiabálva, miközben 12 embert – köztük egy rendőrt is agyonlőttek. Több újságíró a tetőre menekülve élte túl a mészárlást, ők mobiltelefonjaikkal felvételeket is készítettek. Egy hajléktalan tegnap feladta magát, mondván, figyelőként részt vett az akcióban. A férfit ma szabadon engedték, mivel nem tartozik az a támadókhoz, csupán az elkövetőként azonosított Cherif Kouachi és Said Kouachi testvérpár sógora.

 

A támadást több európai vezető is elítélte, többek közt Navracsics Tibor uniós biztos is kifejezte együttérzését. Senki nem támadhatja meg a szabadságot. Franciaország meg fogja találni a felelősöket – mondta Francois Hollande francia elnök.

 

A lapot már több támadás is érte, rendre iszlamisták által Mohamed próféta miatt. 2006-ban a Charlie Hebdo Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat közölt, amire válaszul gyújtóbombát dobtak a magazin párizsi irodájára. 2011 novemberében „Charia Hebdo” néven különkiadást jelentetett meg, amiben Mohamed prófétát társ-főszerkesztőjeként tüntette fel. Ekkor újabb hasonló támadás érte. 2012. szeptember 19-én a hetilap ismételten Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt. Aznap a magazin honlapját érte támadás.

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.