Fütyülje el a nyertes dal dallamát, ha tudja!

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Kevésbé szép, mint politikailag aktuális Jamala ukrán énekesnő 1944 című dalának témája. A Zsűrinek is könnybe lábadt a szeme, ugyanis ő nyerte a 61. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombaton késő este rendezték Stockholmban. A Magyarországot képviselő Fehérvári Gábor Alfréd Pioneer című számával a 19. helyen végzett.

 

 

A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki. A dalfesztivál történetében másodszor született ukrán győzelem.

 

Politikailag helyén van

 

A győztes ukrán énekesnő, Jamala által írt dal a krími tatárok 1944-es sztálini kitelepítéséről szól. Jamala családját is deportálták, az énekesnő Kirgizisztánban született, a dalt felmenői visszaemlékezései ihlették, a számot – amelyben a duduk nevű hangszer is szól – dédnagymamája emlékének ajánlotta. Az énekes, dalszerző, színésznő zenészként a soul, a dzsessz, a funk, a folk és az elektronika elemeit is előszeretettel használja. Már kilencévesen lemezen szerepelt, majd a kijevi Csajkovszkij Nemzeti Zenei Akadémián szerzett diplomát opera szakon. 2009-ben futott be mint popénekesnő egy lettországi tehetségkutatón. Eddig négy albumot készített, a legutóbbi, a Podykh (Levegő) tavaly jelent meg.

 

A Magyarországot képviselő Freddie, aki a keddi első elődöntőből jutott a fináléba, ötödikként lépett színpadra és 108 ponttal a 19. helyen végzett Pioneer című dalával. Magyarország sorozatban hatodszor jutott be az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe.

 

Mivel az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország, jövőre Ukrajnában lesz az esemény. Eddig 26 ország győzött Eurovíziós Dalfesztiválok 1956 óta zajló történetében, a legtöbb győzelem – hét – az íreké.