Gyorsabb lett az elbírálás, már lehet igényelni a Magyar Falu program pénzeit

Gazdaság - szerző: HH

Az ötezer lakosnál alacsonyabb lélekszámú települések már pályázhatnak a Magyar falu programban meghirdetett támogatásokra. A támogatás kiírását évről évre a települések igényei szerint fogalmazzák meg, 2021-ben a csaknem 2900 kistelepülés 23 ezer esetben kapott támogatást.

 

Az idei évben ismét 70 milliárd forint áll rendelkezésre a kistelepülési beruházások megvalósításához; ezt kiegészítik a falusi útalap, a falusi csok és a falusi kisboltok működtetését szolgáló támogatás forrásai.

 

Egyebek mellett 2022-ben lehet támogatást igényelni fogászati kezelőszék beszerzésére, művelődési házakhoz kapcsolódó kültéri közösségi terek, például szabadtéri színpadok kialakítására, kommunális járművek tárolására szolgáló gépszín kialakítására, falusi bölcsődék, bölcsődei udvarok felújítására és csapadékvíz-elvezetési hálózatok megvalósítására is.

 

Az eddigi 120 napról az idén 90 napra csökkentették a kérelmek elbírálási idejét, így egy hónappal korábban foghatnak hozzá az önkormányzatok és a helyi egyházközségek a fejlesztésekhez.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.