Győzött a Fidesz

Belföldi hírek - szerző: GR

Orbán Viktor miniszterelnök a választási győzelem éjszakáján arról beszélt, hogy büszke arra, hogy megbízatást kapott a munka folytatására, valamint, hogy Magyarország lett a legegységesebb nemzet Európában. A szavazatok 95 százalékos feldolgozottságánál eldőlni látszik, hogy a kétharmados többség is valószínűleg megvan. Bejutott az LMP, Schiffer András gratulált a győztesnek. A Baloldali összefogás is megtartotta a sajtótájékoztatóját, a gratuláció elmaradt.

 

(fotó: MTI / Beliczay László)

Orbán Viktor: győztünk!  

 

„Kellő alázattal és méltósággal, ahogy illik hozzánk, mondjuk ki, minden kétely és bizonytalanság eloszlott: győztünk!” – jelentette ki Orbán Viktor vasárnap késő este Budapesten, a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén. Azt ígérte, azért fog dolgozni, hogy Magyarország „nagyszerű hely” legyen.

 

A miniszterelnök, a Fidesz elnöke azt mondta, a Fidesz-KDNP olyan átütő erejű győzelmet aratott, amelynek jelentőségét ma még fel sem lehet mérni.

 

A Fidesz-KDNP európai rekordot ért el, az európai pártok közül a legnagyobb arányú támogatást érte el. Magyarország ma a legegységesebb nemzet Európában – hangoztatta Orbán Viktor a IX. kerületi Bálna előtti téren, amelyet betöltött az ünneplő szimpatizánsok tömege.

 

Orbán Viktor szavai szerint a magyarok „jól hallhatóan” kimondták, olyan hely újra az ország, ahol érdemes élni, dolgozni, családot alapítani, és az elmúlt négy év vitáit a választók most egyértelműen lezárták. Megerősítették a munkahelyteremtés, a családtámogatás, a nemzeti függetlenség politikáját.  

 

Emellett a választók két dologra mondtak nemet: a gyűlölködésre és az Európai Unióból való kilépésre – folytatta Orbán Viktor, rögzítve: a választók megerősítették, hogy az országnak az unióban van a helye, de csak akkor, ha erős nemzeti kormánya van.  

 

Orbán Viktor köszönetet mondott a választópolgároknak, hogy elmentek választani és ezzel kiálltak a demokrácia mellett. Köszönetet mondott továbbá a kitartásért, és elkötelezettségért azoknak, akik a Fidesz-KDNP jelöltjeire, listájára szavaztak és köszönetet mondott a „bajtársaknak”, valamint a családtagoknak is.

 

Elmondta, büszke arra, hogy megbízást kapott a munka folytatására és ígéretet tett arra: minden nap azért fog dolgozni, hogy az ország „nagyszerű hely” legyen. „Új és nagyszerű korszak kapujában állunk mindannyian, arra hívom Magyarország polgárait: lépjünk be ebbe az új és nagyszerű korszakba együtt” – mondta Orbán Viktor.

 

Csak együtt juthattunk el idáig, és csak együtt lehetünk újra sikeresek és tehetjük ismét naggyá Magyarországot – tette hozzá.

Orbán Viktor beszédét azzal zárta: miután győztek, még többet dolgozhatnak, de tudják, hogy van erejük, hogy a munkát elvégezzék.  

 

 

 

(fotó: MTI / Kovács Tamás)

– Vona: a célunkat nem tudtuk elérni: A célját nem tudta elérni a Jobbik, mert az elmúlt 24 évet nem tudta lezárni, ugyanakkor folyamatosan növekszik a támogatása – mondta Vona Gábor pártelnök az országgyűlési választást értékelve vasárnap éjszaka Budapesten.

 

Kiemelte: a Jobbik számtalan választókerületben behozta a baloldalt, ugyanakkor nem sikerült az áttörés, amelyet az egyéni körzetekben szerettek volna elérni. Vona Gábor azt üzente szimpatizánsainak, hogy nem adják fel. „Holnap leporoljuk magunkról a port és 2018-ban meg fogjuk nyerni a választásokat” – jelentette ki.

 

 

 

(fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Bajnai Gordon: súlyos kudarc a kormányváltók szereplése: Az Együtt-PM és a kormányváltók számára súlyos kudarc, a támogatóknak pedig súlyos csalódás a választás eredménye – jelentette ki Bajnai Gordon a pártszövetség eredményváró rendezvényén vasárnap éjszaka Budapesten.

 

Ugyanakkor nem adják fel a céljaikat, mert hisznek egy békés, haladó európai Magyarországban – közölte az Együtt-PM vezetője.

 

 

 

 

(fotó: MTI / Soós Lajos)

Schiffer András: Úgy tűnik, hogy átmentünk a tű fokán és ha minden igaz, az LMP megőrizte a parlamenti tagságát – mondta Schiffer András a Lehet Más a Politika volt központi irodájában tartott eredményváró rendezvényen Budapesten a vasárnapi választásról. Az LMP társelnöke úgy fogalmazott: az ökopolitikának továbbra is van parlamenti képviselete Magyarországon és úgy tűnik, hogy sikerül megakadályozniuk a fideszes kétharmadot.  

 

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt egy évben gyakorlatilag a semmiből hozták vissza a pártot, mert egy évvel ezelőtt gyakorlatilag senki nem hitt abban, hogy állva tudnak maradni. Szavai szerint erre büszkébb, mint hogy négy éve bejutottak a parlamentbe.  

 

Schiffer András gratulált a győzelemhez a Fidesznek és Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének is, aki szavai szerint egy „nehezített pályán, nehéz körülmények között állt helyt”. Schiffer András közölte, a következő parlamentben is készek egy korrekt ellenzéki együttműködésre a szocialisták frakciójával. A választási eredmény azonban Schiffer András szerint részben figyelmeztető jelzés. A Jobbik eredménye azt mutatja, hogy ebben az országban százezrek, milliók elkeseredettek, dühösek, hogy számukra az elmúlt 25 év kudarcot hozott – jelentette ki.

 

A társelnök szerint az igazi kihívás, hogy a következő 4 évben megmutassák a csalódottaknak, hogy „van más választás, mint a szélsőjobboldal”, a populizmus, a Jobbik.Schiffer András szerint világosan kell látni, hogy az a politikai osztály, amely 25 éven át vezette ezt az országot, megbukott, az elmúlt 15 év pedig Magyarország leszakadását hozta a környező országokhoz képest.  

 

Azt mondta, hétfőtől arra kell készülniük, hogy mostani programjukból 2018-ra kormányprogramot csináljanak. Arra készülnek, hogy reményt mutassanak azoknak, akik méltán csalódtak az elmúlt 25 év politikai elitjében és új irányt szabjanak Magyarországnak – folytatta. Schiffer András, aki mindenkinek köszönetet mondott, aki részt vett a munkájukban, elnöktársáról, Szél Bernadettről beszélve úgy fogalmazott: ahogy bebizonyosodott, hogy a politikát lehet nyíltan, őszintén tiszta szívvel csinálni, úgy az is bebizonyosodott, hogy egy pártot és egy országot nők is tudnak irányítani. Egyúttal hangsúlyozta, hogy hétfőtől kezdődik az EP-kampány, amelynek során szeretnék bemutatni, milyen lehet egy ökoszociális Európa és azt is, hogy ehhez hogyan kíván hozzájárulni egy zöldpárt.  

 

A pódiumon, ahonnan a társelnök beszélt, felsorakozott az LMP több képviselőjelöltje, valamint korábbi képviselője is, köztük Ertsey Katalin, Osztolykán Ágnes és Kukorelly Endre. Schiffer András felszólalása végén bemutatta frakciójuk új tagjait, Ikotity Istvánt, Sallai Róbert Benedeket és Schmuck Erzsébetet.

 

Ezután Szél Bernadett Schiffer Andrásnak mondott köszönetet azért, hogy mindvégig kitartott. Úgy fogalmazott: neki köszönhető, hogy az ökopolitika parlamenti képviselete megmaradt Magyarországon. Az elmúlt négy év nagyon nehéz volt, de a következő négy év sem lesz egyszerűbb, mert a választóktól kapott felelősség megnövekedett – mondta a társelnök.

 

 

Mesterházy Attila: Tudomásul veszem a választási eredményt, de nem gratulálok ahhoz a Fidesznek jelentette be Mesterházy Attila, az MSZP elnöke hétfőre virradó éjszaka a szocialista párt székházában, ezt azzal indokolva: a választást szerinte tisztességtelen szabályok és nem egyenlő feltételek mellett tartották meg.

 

(fotó: MTI / Kovács Attila)

Mesterházy Attila mindazonáltal gratulált az LMP-nek a jó eredményhez, a Jobbik szerepléséről pedig azt mondta: a Jobbik örülhet, de Magyarország vesztett, mert az erősödő szélsőjobboldal az egész társadalmat mérgezi. Az MSZP elnöke köszönetet mondott szavazóiknak, aktivistáiknak, jelöltjeiknek és a baloldali összefogásban részt vevő szövetségeseinek. Amit lehetett „megtettük, kiálltunk az elveink és a politikánk mellett” – jelentette ki.

 

Gyurcsány Ferenc: „Küzdelmünk ma este vereséget szenvedett, a kormányváltók ellenzékben maradnak. Ettől azonban nem változott meg, hogy mit gondolunk: azokkal vagyunk együtt, akik egy másik Magyarországban hisznek” – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke vasárnap késő este tartott beszédében pártja budapesti választási központjában.

 

„Orbán önkénye, keleties fordulata, a szegényeket megvető undora nem felemel bennünket, hanem letaszít. Tiszteletben tartjuk a választók akaratát, de ettől ezt a hatalmat még soha nem fogjuk legitimnek tekinteni, a szó történelmi, morális értelmében” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: kívánja, egyszer jöjjön a józan felismerés, hogy dönthettek volna másként is.

„A Demokratikus Koalíció engesztelhetetlen ellenzéke lesz Orbán Viktor rendszerének és kormányának” – hangoztatta a politikus.

 

Gyurcsány Ferenc szerint a kormány jó eséllyel nem fogja kitölteni a következő ciklust, ha rajta múlik, ezért mindent megtesz. A politikus közölte, tiszteletben tartják a választók döntését, de nem szeretné azt, hogy a következő választás 2018-ban legyen. Nem látott olyan demokratikus kormányt, amely örökké hatalmon maradt volna – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a választási eredmény okainak keresésekor nem fog részt venni „egymás hibáztatásában”.

 

 

Fodor Gábor: Tisztességtelen verseny volt, „a kormányváltó erőknek lehetetlen körülményekkel kellett szembenézniük, ettől függetlenül elemeznünk kell, hogy mi történt, mi az, amit legközelebb másként kell csinálnunk” – mondta Fodor Gábor vasárnap késő este Budapesten, amikor megérkezett a Magyar Szocialista Párt Jókai utcai székházába.

 

A baloldali összefogás részeként a választáson induló Magyar Liberális Párt elnöke közölte: a kirajzolódó tendencia nem kedvez a kormányváltóknak, ugyanakkor siker, hogy négy év után lesz liberális párt a parlamentben. Kérdésre válaszolva elmondta: rossz lenne az országnak, ha újra kétharmados többséget szerezne a Fidesz, eddig is rossz volt a kétharmad, mert a Fidesz visszaélt vele.  

 

Szabó Tímea: Az ellenzéki politizálás fő színtere a parlamenten kívül kerül a következő években – jelentette ki Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke hétfőre virradó éjszaka a választási eredmények ismeretében. A politikus az MSZP székházában tartott sajtótájékoztatón azt mondta: kétharmados Fidesz-többség és erősödő Jobbik mellett az Országgyűlés „bábszínház” marad.  

 

„Vissza kell nyúlnunk a mozgalmi gyökereinkhez, alulról építkezni és megújítani a baloldalt” – mondta Szabó Tímea, hozzátéve: ez szükséges ahhoz, hogy 2018-ban „felszabadítsák” Magyarországot Orbán Viktor kormányzása alól.  

 

 

 

Az országgyűlés várható összetétele 97 %-os feldolgozottság mellett:  

 

 

 

HH/ MNO / MTI