Ha a címre van bejelentve, nem kell az értesítő

Belföldi hírek - szerző: SzR

Kevés az esély manapság arra, hogy valakit ne találjon otthon a postás, de ha mégis így történik, a levelek utólagos átvételének szabályai vannak. Az értesítő szükségességéről érdeklődtünk a postán.

 

Mint a vállalat rámutat, ha az ügyfél a címzett, akkor a címzetti jogosultságában átveheti a küldeményt a címzésben megjelölt helyen és az értesítő bemutatásával a postán is. Értesítőt minden esetben hagynia kell a postásnak, ha az ajánlott küldeménnyel nem talál a megadott címen senkit.

 

Ha a címzett értesítő nélkül akarja átvenni a postán a küldeményt, akkor a postai ügyintézőnek ellenőriznie kell a cím egyezőségét, melyhez szükséges a lakcímkártya bemutatása is. Ha a lakcímkártyán szereplő cím nem egyezik a küldeményen szereplővel, akkor nem adhatják azt át. Ám ha az értesítő a címzettnél van, akkor elég csak a személyazonosság igazolása, tehát átveheti a küldeményt – hívja fel a figyelmet a posta. Mint megjegyzik, az értesítő átadása nem kötelező, de az segíti a munkatársaik dolgát.

 

További lehetőség, hogy díj ellenében – kényelmi kézbesítés szolgáltatás keretében -, a küldeményt vagy az eredeti címem, vagy a címzett tartózkodási helyén, előre egyeztetett időpontban háznál kézbesítik. A szolgáltatás megrendelése a kézbesítő postával történő telefonos egyeztetéssel lehetséges, vagy ha az ügyfélnek van ÉnPostám kártyája, akkor interneten keresztül is igényelheti.