Kedvezett az enyhe tél a kullancsoknak, jön a szezonjuk

Belföldi hírek - szerző: HH

Az enyhe, csapadékos tél kedvezett a többféle betegséget terjesztő kullancsoknak, így az elmúlt évekhez hasonlóan idén tavasszal is számítani kell a megjelenésükre.

 

A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást valamint a Lyme-kórt nemcsak az erdőben, hanem szabadtéri sportoláskor a parkokban, az óvodai játszótereken is elkaphatják, akik nem védettek. A betegek mintegy 30 százalékában súlyos lefolyást okozó kullancs-encephalitis védőoltással megelőzhető, a Lyme-kórt viszont csak a csípés elkerülésével lehet kivédeni. A kullancs-encephalitis elleni oltásokat – az első két adagot mindenképpen – még a fertőzésveszély-mentes időszakban kell beadatni.

 

A kullancsok fele fertőz valamilyen betegséggel. Ezek mintegy 98 százaléka a Lyme-kórt, a fennmaradó 2 százalékuk más betegségeket terjeszt. A vérszívók nyálmirigyeikben különféle allergének is vannak, így számos más hatásuk is lehet.

 

Évente jellemzően 1000-1500 Lyme-kóros esetet regisztrálnak, a kullancs okozta vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást is tartalmazó encephalitis esetszám pedig száz körül tetőz.

 

A veszélynek leginkább kitettek a természetjárók. Legfontosabb védekezés a természetbe indulás előtt a pikaridin tartalmú spray vagy krém használata, az állatokat is ajánlott ezzel lekezelni. Ajánlott egy-másfél óránként átnézni a testet, különösen a hajlatokat. A testbe fúródott állatot nem szabad összeszorítani, hanem speciális kullancseltávolító kanállal kell kiszedni.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.