Harkányban egy sör is belefér

Helyi - szerző: KT

A KRESZ módosítása érdekes változást hozott a kerékpárosok számára. Sokáig nem tulajdonított a helyi biciklis társadalom különösebb jelentőséget annak, hogy az „elkerülő út” egyben az 58. számú főutat is kivezeti Harkányból, így a Kossuth Lajos valamint a József Attila utca többé már nem főútvonal. Nem is volt érdemes vele foglalkozni egészen a KRESZ mostani módosításáig. A jogalkotók most úgy döntöttek, ha a kerékpáros nem főútvonalon teker, akár itókás is lehet.

Amellett, hogy a drótszamár valamennyi kötelező felszereléssel fel van vértezve és megülője is a biztonságos vezetésre alkalmas állapotban van, egy-egy összejövetel alkalmával elfogyasztott némi bor, sör, vagy egyéb alkoholos ital megengedett*. Persze nem keresztbe-kasul az úton, hiszen ahol van, a kerékpárutat kell használni.

A biztonságos vezetésre alkalmas állapot meglehetősen szubjektív fogalom. Objektív megítélésre pedig csak a józan ember képes, az alkoholt fogyasztó személy attól egyre távolabbi állapotba kerül. Ne feledjük, hogy egy kényes szituációban a vitathatatlanul tisztán látó fél mindig az intézkedő rendőr.


*1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet:

4. § (1) Járművet az vezethet, aki a) a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs; b) a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, továbbá c) a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.
(2) A jármű vezetését az üzemben tartó nem engedheti meg, illetőleg a vezető nem engedheti át olyan személynek, aki az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek nem felel meg.
(3) Az (1) bekezdésben említett engedélyt a vezetőnek vezetés közben magánál kell tartania.
(4) Az (1) bekezdés b) pontjában foglalt feltétel fennállása esetén – a főútvonalon kerékpározás esetét kivéve – a kerékpárosra nem kell alkalmazni az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott korlátozást.A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.