Harkányi iskola a kémiai biztonsági programban

Helyi - szerző: KT

A Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Egészségfejlesztési Osztálya és a Baranyai Fiatalok Egészséges Életéért Alapítvány „Veletek értetek” kémiai biztonsági programot szervez a Baranya megyei általános iskolák 3-4. osztályos diákjai részére 2013. január és március között – tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Magyarországon a vegyi anyagok által okozott mérgezési esetek száma évről-évre növekszik. A program létjogosultságát az elmúlt évek mérgezési esetstatisztikája is alátámasztja: (OKBI ETTSZ adatai) 2011-ben a gyermekkori mérgezések (0-14 éves korosztály) az összes mérgezés 11%-át tették ki (1703 eset), ezek jó része természetesen véletlen baleset eredménye. A program célja a gyermekek ismereteinek bővítése, hogy lehetővé tegyék a korosztályuknak megfelelő kémiai biztonsági ismeretek elsajátítását, játékos formában. Hosszabb távú cél a véletlen mérgezések megelőzése.

A meghirdetett versenyre 36 Baranya megyei település 42 általános iskolája, 87 osztály, több mint 2000 kisdiák jelentkezett, közöttük a harkányi Kitaibel Pál Harkányi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény harmadik osztályos tanulói is – mondta el Kiss József Levente, az intézet igazgatója.

A program két részből áll:

1. Iskolában zajló program:

A szervezők munkatársai a jelentkező osztályokban február és március hónapban tanórai keretben játékos, interaktív foglalkozást tartanak. Az óra témája: a gyerekek körében leggyakrabban előforduló mérgezési helyzetek, a háztartásban használt vegyi anyagok csomagolásán található veszélyjelek megismerése, a mérgezések elkerülése. Az iskola védőnője egy foglalkozáson beszél a mérgezések felismeréséről, ezekkel kapcsolatos alapvető elsősegélynyújtásáról, és a mentőhívásról.

2. Vetélkedő:

2013. március 27-én a pécsi Szivárvány Gyermekházban játékos vetélkedőn méri össze tudását a húsz, egyenként 4 fős csapat. A versenyen a programban résztvevő osztályok csapatai szerepelnek. A csapatokat egy előzetes totó alapján hívják meg az egész napos játékra, melyen különböző állomásokon találkozhatnak többek között a Vöröskereszt, az Országos Mentőszolgálat és a Katasztrófavédelem munkatársaival.

A programról további információ kérhető Fischerné Virág Évától e-mailen a virag.eva@ddr.antsz.hu címen, valamint a 72/514-969 telefonszámon.