Helyzetjelentés a fürdőből

Helyi - szerző: KT

A tavaszi menedzsment váltást követően nyár elejére vált egyértelművé, hogy az önkormányzati tartozásból nem számíthatunk törlesztésre, ezért a fizetőképes vendégkör növelésre alapozott üzleti tervet kénytelenek voltunk költségtakarékossági adósságrendezési programmá átalakítani. Így a hitelezői egyességeket követően csak az alapvető működési költségek finanszírozására maradt forrás. Ennek eredményeként nyár közepére elmúlt a közvetlen felszámolási veszély, az év folyamán megállapodás született a korábbi évekből áthúzódó kötelezettségek elszámolásáról (34 MFt) is és összességében 84 MFt-tal tudtuk csökkenteni az adósságokat. Ami azonban azzal járt, hogy a nyereség mellet, majdnem a teljes amortizációs hányadot is erre kellett felhasználni, ezért az elhasználódott eszközök pótlását is le kellett állítani.

–          A forrás hiány miatt csak olyan változásokat tudtunk bevezetni, aminek minimális költség igénye van és rövid távon megtérül:

o   gyógyászati tevékenység átszervezése év eleji 8 %-os kezelésszám elmaradással szemben év végére már 58 %-kal meghaladta a nyújtott kezelések száma a bázis adatokat.

o   nyár közepére barter ügylet keretében sikerült négy nyelvű honlapot létrehozni, melynek köszönhetően ma már napi több mint 8000  fő nézi meg az információinkat és szeptembertől már érezhetővé vált az ennek kapcsán érkező vendégszám növekedés, december óta pedig folyamatosan bázis feletti vendégszámmal rendelkezünk.

o   új szolgáltatásként saját fejlesztésben létrehoztuk a zsákos CO2 kezelést, amit már több fürdő is a mi mintánkra vezetett be, illetve a baba-mama park és a nyári gyerek programok nagy sikerrel zártak, annak ellenére, hogy a vízi lehetőségeink miatt a 6-14 éves korosztálynak nem igazán tudunk szolgáltatást nyújtani.

o   Nagy sikert aratott a pihenő ágyak cseréje, amik a nyári bérleti díj bevételből megtérültek és télen már a pihenőtéri ágyak cseréjére is sort tudtunk keríteni.

–          Költségtakarékossági program eredményeként az anyagjellegű ráfordításokat 48 MFt-tal, a személyi jellegű ráfordításokat 20 MFt-tal sikerült csökkenteni, ebből adódóan az előző évek jelentős veszteségeivel szemben a vendégszám csökkenés ellenére is 70 MFt-tal tudtuk növelni az eredményt és nyereséggel zártuk a 2010-es évet.

–          A befektető bevonás elhúzódása miatt a 2012-es évben is csak a saját bevételekből megvalósítható programokat tudjuk elindítani:

o   Thai massage, gőzkapszula, pedikür bővíti a kezelések körét

o   Újra el szeretnénk indítani a természetgyógyászati és wellness kezeléseket

o   A szezon kezdésig sikerült felújítani a II-es medence csempézését és a III-as medence vízforgató berendezését, valamint a beruházás beindításáig átmenetileg felújításra kerül a II-es épület homlokzata is.

o   Júniustól ismét üzemképessé tesszük a csúszdát

o   A lepke medence szigetelését szeretnénk még májusban elvégezni.

o   A TDM pályázatból új élmény elemek kerülnek a gyermek medence köré.

o   A nyári programok során továbbra is gyermekes családok és a pihenni, kikapcsolódni vágyó strandvendégeket célozzuk meg.

o   Idén 5-10 % vendégszám növekedéssel számolunk és a környékbeli vendégeken túl a külföldi kapcsolatokat is szeretnénk elkezdeni újra építeni a pénzügyi lehetőségeinknek megfelelően (elsődlegesen a német és szláv nyelvterületről szeretnénk a csoportos gyógyászati és strandvendég beutaztatást növelni). A tavalyi tárgyalások eredményeként az első orosz csoportok beutaztatása már megtörtént.

Az új jogszabályi feltételek miatt jelentősen lecsökkentették a mozgásterünket, amiért elnézést kérünk a vendégeinktől, da sajnos erről nem tehetünk. Azonban az illetékes hatóságokkal együttműködve sikerült a helyszínek kijelölésére olyan megoldást találni, ami reményeink szerint minden kedves vendégünk számára elérhetővé teszi a kijelölt helyeken a dohányzást. Amennyiben ez a koncepció elnyeri, a vendégek tetszését, akkor a nyár folyamán a pénzügyi lehetőségeinknek megfelelően lecseréljük a dohányzó helyeken található eszközöket is.

Tervezzük a sportuszodánál található férfi WC feljavítását.
A TÉDÉEM együttműködésének köszönhetően vizijátékok telepítése várható a gyermek medencébe a közbeszerzés lefutása után.

A nyári szezonban a sport programoké és az egészséges életmódé valamint a gyerekeké lesz a főszerep, a megszokott zenés hétvégék lehetőségeinkhez mérten folytatódnak.

Tóth Zsolt
gazdasági igazgató