Hétszázmilliót csaltak el

Baranya - szerző: HH

A Baranya Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 11 vádlottal szemben, akik 700 millió forinttal károsították meg a költségvetést.

 

A vádirat szerint egy pécsi gazdasági társaság fő tevékenysége, ami alapján a bevételeinek jelentős része keletkezett, gépalkatrész-kereskedelem volt. A cég tevékenysége körében szakmunkát végzett, melynek keretében alacsony értéken beszerzett áruból szakmunkával nagyértékű gépeket állított elő, ezáltal jelentős összegű fizetendő általános forgalmi adója keletkezett.

 

2014-től kezdve a társaság a tevékenységét kiterjesztette a gépalkatrész-kereskedelem mellett vegyiáru kereskedelmére is, melynek célja az volt, hogy fizetendő adóját csökkentse. Ugyanebben az évben a gazdasági társaság két vezetője egy fiktív cégláncolatot hozott létre azzal a céllal, hogy a megindított vegyáru-kereskedelmi tevékenység hatására a beszerzett fiktív költségszámlák felhasználásával a bevételeivel szinte azonos összegű levonható adót könyveljenek el, ezáltal csökkentsék adófizetési kötelezettségüket.

 

A fiktív cégláncolat keretén belül az árut magyarországi gazdasági partnerektől szerezték be és külföldi, Európai Unióban székhellyel rendelkező partnerek részére értékesítették. A vegyiáru-kereskedelmi tevékenység kizárólag a társaság tényleges tevékenységéből származó áfa-fizetési kötelezettség csökkentését szolgálta, a gazdasági események a valóságban nem történtek meg.

 

Az ügyletekben a Kft-nek gazdasági szempontból semmilyen szerepe nem volt, a láncolatban csak névlegesen vett részt a fizetendő adó csökkentése érdekében.

 

2014. és 2017. év között a cégnek négy gazdasági társaság állított ki fiktív számlákat, mellyel a vezetői 703 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek a négy év alatt. A két vezetőt az ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, míg a beszámlázó cégek vezetőit bűnsegédséggel vádolja. A vádlottak által elkövetett bűncselekmény büntetési tétele tíz évig terjedő szabadságvesztés.