Híresség inkognitóban, hazatérő veterán – ezek az év leggyakoribb átverései

Belföldi hírek - szerző: HH

Jellemzően idős és egyedülálló áldozatok akadnak fenn a csalók hálójában, akik a leghajmeresztőbb dolgokkal verik át áldozataikat azok bizalmába férkőzve csupán néhány üzenetváltást követően.

 

A legnépszerűbb átverés a közel-keleti misszióról hazatérő amerikai ál-katonatiszt, aki arra kéri áldozatait, hogy utaljanak neki át kisebb-nagyobb összeget. A mese rengeteg lehet, leggyakrabban hasonló ahhoz, hogy készpénzben kapta meg a zsoldját, ebből kifolyólag pedig nem tud repülőjegyet vásárolni. Nem ritka, hogy a pénz postázását ígéri, és arra kér pénzt a csaló, de persze sem ő, sem a kincses doboz nem érkezik meg soha.

 

A másik népszerű átverés, hogy külföldi hírességnek adják ki magukat a csalók, aki el akar szökni néhány napra a rivaldafényből. A legtöbbször Sandra Bullock nevével jelentkezik ez a módszer, és az sem ritka, hogy az átvert áldozatokkal méregdrága szolgáltatásokat vásároltatnak, sőt, néhány lemondott meghívás után luxusszállodákba jelentkeztetik be őket, miközben elintézik, hogy azok hagyják otthon mobiltelefonjukat is. Persze a luxust valójában idegenek veszik igénybe.

 

És hogy honnan lehet tudni, hogy melyik email vagy messenger-üzenet rejt valódi lehetőséget? A válasz egyszerű: egyik sem valódi, a néhány hete még idegen személyektől kapott levél mind-mind átverés.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.