Hogyan hat az Obama-látogatás az izraeli kormányalakításra?

Nagyvilág - szerző: GR

Barack Obama amerikai elnök látogatása csökkenti Benjámin Netanjahu manőverezési lehetőségeit a koalícióalkotásban, mert nyomást gyakorol rá egy mérsékeltebb kabinet megalakítása irányában – írta a Háárec című izraeli napilap.

Nehéz lenne csak jobboldali és vallásos pártokból álló kormánnyal fogadnia Obamát, emiatt a balközép pártok magasabbra srófolhatják csatlakozásuk árát. A Likud egyik vezető politikusa úgy nyilatkozott a lapnak, hogy Netanjahu mérlegeli a mindössze hét parlamenti hellyel bíró Cipi Livni kinevezését a palesztinokkal való tárgyalásért felelős miniszterré, mivel Nyugaton nagyra becsülik, és kampányának legfőbb üzenete az izraeli-palesztin tárgyalások kimozdítása volt a holtpontról.

A miniszterelnökhöz közeli forrás szerint a kormányfő magánál tartaná a külügyminiszteri tárcát, amíg nem születik bírósági döntés a korrupciós vád alá helyezett Avigdor Liberman ügyében, de a tényleges feladatok jelentős részét Livni látná el. A lap szerint meglehetősen váratlan Obama látogatásának időzítése elnöki időszakának elején, közvetlenül az új izraeli kormány megalakulása után, egyrészt mivel feszült a kapcsolata Netanjahuval, másrészt mert azt ígérte, csak akkor jön, ha ezzel elősegíti a békefolyamatot. Jeruzsálemben azon is csodálkoznak, hogy a washingtoni Fehér Háznak a látogatásról szóló bejelentésében meg sem említették a palesztinokat.

A Jediót Ahronót című napilap szerdai száma szerint is befolyásolja a koalíciós tárgyalásokat az Obama-látogatás, elősegítheti a balközép pártok, a Jes Atid (Van jövő) és a Tnua (Mozgalom) belépését, de nem világos a hatása a kétállami megoldást ellenző, Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű pártra.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint Obama célja az izraeli közvélemény bizalmának elnyerése, hogy annak birtokában nagyobb nyomást gyakorolhasson Netanjahura a palesztin tárgyalások ügyében.

Az elnöki vizitről elsőként tudósító izraeli Tízes Csatorna tv szerint Obama ígéretet kapott Jeruzsálemtől, hogy „nagy dolgokat” tehet az izraeli-palesztin viszály rendezése ügyében. Dan Shapiro, Amerika tel-avivi nagykövete viszont kijelentette a Times Of Israel című angol nyelvű hírportálnak, hogy Obama nem fogalmazott meg semmiféle előzetes követelést izraeli útja előtt.

(Forrás: MTI)