Hóhelyzet Baranyában – január 24, péntek

Baranya - szerző: Kacsúr Tamás

A hajnali órákban ónos eső esett a megye nagy részén, ezért már éjszaka megkezdték az utak sózását, amelynek köszönhetően a csapadék nem okozott komolyabb fennakadást a közúti közlekedésben. A megelőzésnek köszönhetően az időjárás miatt nem riasztották közúti balesethez a megye tűzoltóit.  

 

Pécs, Komló, Mohács és Siklós térségében is a havazás egyre intenzívebbé válik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő órákban egyre nagyobb területeken kezd majd esni a hó, a kora délutáni órákban a keleti, észak-keleti szél megerősödik, melynek következtében a hóval fedett területeken hóátfúvásra lehet számítani. A jelenleg előrejelzések szerint holnapig körülbelül 20 cm hó várható Baranya megyében. A hőmérséklet helyenként – 10 Celsius fok alá is csökkenhet.  Szlovéniában és Horvátország északi részén intenzíven havazik.  

 

Jelenleg járhatatlan útszakasz, elzárt település nincs a megyében, a rendőrség folyamatosan felügyeli az autópályák, főútvonalak közlekedési rendjét, közúti baleset, fennakadás nem történt. Forgalomkorlátozás bevezetésére eddig nem került sor a megye útjain. A MÁV Zrt., a Pannon Volán Zrt., és a Tüke Busz Zrt. járatai továbbra is menetrend szerint közlekednek, közüzemi kimaradás nem volt.  

 

A téli közlekedés során csúszós, jeges utak, hótorlaszok, lezárt útszakaszok és csökkent látótávolság nehezítheti a vezetést. Indulás előtt minden esetben fontos tájékozódni az aktuális meteorológiai és útviszonyokról, továbbá csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni. Készülni kell arra, hogy a gépjármű elakadhat, a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani. Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak az esetleges késésekre és a megnövekedett várakozási időre.