Horvát Kisebbségi Önkormányzat eseményei

Helyi - szerző: KT

Radosnainé Geosics Györgyit kérdeztem a horvát kisebbség életéről, tevékenységéről.
Az október 3-i választáson a horvát kisebbségiek 68 fővel regisztráltak, ebből 51 fő részt is vett a szavazáson, harmadik ciklusba is újraválasztották a négy képviselőt: Greges Zsuzsannát, Hideg Imrét, Kovácsevics Mihályt és jómagamat. Éves program alapján működünk, állami támogatásban részesülünk és rengeteg pályázunk a Nemzetiségi Alapítványhoz Budapesten, a Baranya Megyei és az Országos Horvát Kisebbségi Önkormányzathoz. A pécsi horvát konzulátus is rendszeres támogatónk.
Immáron kilenc éve, hagyománnyá vált minden november első péntekén a horvát est megrendezése. Idén ez november 5-ére esett. Mint minden évben, most is 17 órakor kezdődött a szentmise, amit Ronta László esperes plébános celebrált. Rendszerint részt vesz a környékről – Kásádtól, Beremendtől Felsőszentmártonig, Versend, Mohács, Pécs horvátsága. 18 órakor a művelődési ház adott helyet a kulturális műsornak, amin nagyon sok harkányival együtt közel négyszázan vettek részt. A rendezvényt a város polgármestere, Dr. Imri Sándor nyitotta meg, de a képviselőtestület tagjai is jelen voltak úgy, mint Ljiljana Pancirov főkonzul asszony vagy Katja Bakija kulturális ügyekért felelős konzul. Vendégünk volt Hepp Mihály, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke és Orahovica polgármestere Josip Nemec is, de Harkány város iskolájának testvérintézménye, az orahovicai iskola is képviseltette magát. Meg kell említeni, hogy Orahovica testvérvárosi kapcsolatba szeretne lépni velünk, ettől a polgármesterünk sem zárkózott el, a későbbiekben még folynak egyeztetések ezzel kapcsolatban.
Mint minden évben, most is egy település hagyományőrző kultúráját kívántuk bemutatni a vendégszereplők által. Idén is a horvát vegyeskórusunk köszöntötte a megjelenteket, emellett a helyi zeneiskola fúvószenekara is szerepelt horvát népdalok átdolgozásával, nagy sikert aratva. Emellett szerepelt a Felsőszentmártoni Asszonykórus valamint a kökényi Ladislav Matusek kulturális egyesület, akik vegyes baranyai népdalokat és táncokat adtak elő. Az este elmaradt horvát programjának helyébe egy ismert horvát zeneszerző lépett, aki saját dalaival szórakoztatta a közönséget. A folklór műsor után egy svédasztalos, hidegtálas vacsorával folytattuk az estét, amit a horvát bál zárt a felsőszentmártoni Podravka Zenekar közreműködésével.
Következő általunk szervezett rendezvény a karácsonyi koncert lesz a templomkertben. Ekkor a rendes magyar misét megelőzően német és horvát énekkar műsorát hallgathatják a vendégül is látott érdeklődők. Rendszeres program karácsony harmadnapján a János napi boráldás és szintén több évre visszanyúló hagyomány január 6-án, vízkereszt napján a templomban tartott karácsonyi koncert horvát misével. Rendszeres rendezvényeinkhez tartoznak irodalmi estek, a vegyeskórus próbái, valamint minden hónap utolsó péntekén a horvát mise a templomban. Mi magunk is járunk különböző rendezvényekre, Márton nap alkalmából például Siklóson énekeltünk, azt megelőzően Szalántán, de szeptemberben itt Harkányban a szüreti fesztiválon. Augusztus végén Kökényben, azelőtt pogányban voltunk, tehát majdnem minden hónapban van valahova meghívásunk. Rendezvényeinkre sok szeretettel várjuk az érdeklődőket!

KT