Húsvét = sonkafőzés!

Életmód - szerző: GR

Ha húsvét akkor sonka. Mondhatjuk úgy is, nincs is klasszikus húsvét sonka nélkül. Ha egy mód van rá, ne kényelmesedjünk el annyira, hogy elfeledkezünk a sonkafőzésről. Most pedig eláruljuk az elkészítés összes csínját-bínját. Kövesd a szabályokat, hogy tökéletes főtt sonka kerüljön az ünnepi asztalra!  

 

Ha már beszereztük a kiváló alapanyagot, félig nyert ügyünk van, hisz a végeredmény ezen áll vagy bukik, na és persze azért az elkészítés lépéseinek sem árt kellő figyelmet szentelni.   

 

Figyeljünk a minőségre: A sonka beszerzése során a legfontosabb, hogy meggyőződjünk annak minőségéről. A jó minőségű sonka mindig egyenletesen bordóban vagy sötét rózsaszínben pompázik, nem találhatók benne véraláfutások vagy elszíneződések. Tapintásra nem lehet sem túl puha, sem túlzottan kemény, szikkadt. Nem engedhet önmagában levet. A nívó megteremtése érdekében mind a Pick, mind pedig a Tesco szigorú minőségellenőrzési szempontokat állít maga elé, melyek nemcsak a hazai jogszabályoknak, de a legszigorúbb nemzetközi sztenderdeknek is megfelelnek. Ez nemcsak a Pick prémium termékeire igaz, de a Tesco saját márkás húskészítményeire is, amelyek jutányos ár mellett is tartják a magas színvonalat.

 

A számok egyébként az mutatják, hogy a minőségi termékek iránti kereslet a sonkaforgalom egészének folyamatosan nagyobb és nagyobb szeletét fedi le. A vásárlók egyre tudatosabban és igényesebben fordulnak a termékek felé, és ez halmozottan igaz az ünnepi időszakra. Mindemellett azonban az eladások egésze konstans csökkenést mutat. Magyarán, valóban növekszik a prémium minőségű termékek forgalmi részaránya, de ezzel párhuzamosan csökken azok száma, akik egyáltalán valamilyen sonkát vásárolnak. És ez nem feltétlenül jó hír nekünk, ünnepre hangolódóknak.

 

Időzítés: Minimum 1 nappal tálalás előtt, vagyis húsvét vasárnapja előtt főzzük meg a sonkát, hogy szépen szeletelhető legyen. Sokkal előbb nem érdemes nekiállni a főzésnek, mert húsvét előtt úgysem csemegézünk belőle, így pedig szerencsésebb, ha tovább eláll majd az ünnepek után.

 

Előkészítés: A hagyományos füstölésű sonkát langyos vízben mossuk le, majd áztassuk hideg vízben – a sósságától függően 12–24 órán át, hogy veszítsen kicsit a sótartalmából. Néhányszor le is cserélhetjük az áztatóvizet.

 

Főzés: Az áztatólevet mindig öntsük le a sonkáról, és tiszta, hideg vízben tegyük fel főni akkora fazékban, amiben kényelmesen elfér a sonka, és bőven ellepi a víz. Fedő nélkül, lassan, kis lángon főzzük a sonkát, épp csak gyöngyözzön a víz.

 

A főzővizet tetszés szerint ízesíthetjük: klasszikusan egész borsszemek, vöröshagyma, fokhagyma és babérlevél kerül a sonka mellé. Ha extrább ízekre vágyunk, dobjunk a fazékba néhány szem szegfűborsot, borókabogyót és/vagy egy rozmaringágacskát is.

 

A főzési idő: eltérhet a sonka fajtája, minősége szerint, általánosságban elmondhatjuk, hogy ahány kilós a sonkánk, annyi óra alatt puhul meg. Mindenképpen ellenőrizzük, mielőtt késznek nyilvánítanánk, hogy valóban megfőtt-e: hústű/villa beleszúrásával könnyedén meggyőződhetünk erről.

 

A főzővízben hagyjuk kihűlni a sonkát. Mielőtt kiemelnénk a léből, a tetején megdermedt zsírt kanállal szedjük le. A sonkát konyhai papírtörlővel szárítsuk le. Ha kötözött sonkát főzünk, a hálót csak a kihűlés után fejtsük le óvatosan.

 

Tárolás: A megfőtt, szárazra törölt húsvéti sonkát csomagoljuk fóliába és tálalásig tegyük a hűtőszekrénybe. Ha maradna sonka az ünnepek után, vágjuk kisebb darabokra és dugjuk a mélyhűtőbe, jó néhány hónapig eláll.

 

További tipp: A sonka főzővizét semmi esetre se öntsük ki, sokféle ételt tehetünk ízletesebbé vele. Ha nem szeretnénk húsvét tájékán felhasználni, kisebb adagokban fagyasszuk le.

 

HH / NoSalty.hu