Huszárkiállítást hagyott maga mögött a Tenkes Hadjárat

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

A magyarság hatszáz esztendejét feldolgozó, a lovas és katona kultúrát ötvöző kiállításnak ad otthont a Bolgár múzeum. A Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Egyesület rendezésében megnyílt tárlat két héten át tekinthető meg.

 

 

A 17. Tenkes Hadjárat utolsó napján érkeztek a Tenkes-hegy településeit sorra meghódító huszárok Harkányba, ahol Éva Ferenc képviselő köszöntése után a hősök emlékműnél koszorút helyeztek el. Az állomás utolsó programjaként a Bolgár múzeumban nyitott kiállítás szalagátvágásán díszelegtek.

 

A magyar huszárok az egész világ számára állítottak példát – mondta Székely Tibor hagyományőrző ezredes a tárlat megnyitóján. Mint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke hozzátette, Amerikától Japánig minden huszár a magyarokhoz hasonló öltözetet visel és a nálunk meghonosodott jeleket, gombolásokat és díszeket hordja. Az e relikviákat is felsorakoztató tárlaton elevenedik meg az a hatszáz év, mely hitelesen mutatja be a hadviselés valamint a lovas kultúra találkozását.