Húszmilliárdot osztanak szét a kistelepülések közt, csak igényelni kellett

Gazdaság - szerző: HH/MTI

Több mint ezerháromszáz kistelepülés nyert támogatást a Magyar falu program húszmilliárd forintos keretösszegű, helyi életminőséget javító intézkedéseit támogató pályázatán.

 

A kormány összesen 25 milliárd forintot biztosít az idei év második felében a tartaléklistán lévő pályázatok támogatására. Az összegből 20 milliárd forintra kistelepülési önkormányzatok és falusi egyházközségek pályázhattak helyi életminőséget javító intézkedések megvalósítására.

 

A támogatásból sok egyéb mellett több mint 200, falusi önkormányzat tulajdonában lévő intézmény – orvosi rendelő, közösségi tér, szolgálati lakás – fejlesztése történik meg, 250 településen pedig játszóterek, óvoda udvarok játszóeszközei újulnak meg, 150 településen önkormányzati utcákat, kerékpárutakat újítanak fel és több mint 350 településen kommunális eszközöket szerezhetnek be.

 

A nyerteseket a héten értesítik, és öt napon belül kiutalják nekik az elnyert összeget.

 

A kisboltok pályázatának támogatásáról várhatóan a héten döntés születik, és előreláthatóan még idén újabb pályázatot írnak ki a falvakban működő mikro- és kisvállalkozások tevékenységének támogatására.