HWR: zajlik az átadás, a teljes üdülőtelepen elérhető lesz a hálózat

Helyi - szerző: HH

Mint az ország szinte minden pontján, Harkányban is régóta húzódik a Szupergyors Internet Program (SZIP). Ennek egyik oka a különböző engedélyezési folyamatok mellett a szükséges infrastruktúra, különböző gerinchálózatok párhuzamosan zajló építési munkálataira, valamint a szakemberhiányra vezethető vissza.


 

Mint a HWR-Telecom tájékoztatta az Új Harkányi Híreket, a város üdülőterületén a lefedő (GPON) hálózat kivitelezési munkálatai befejeződtek, a napokban zajlik a műszaki átadás. Ezt követően a közművektől várnak hozzájáruló nyilatkozatokat, melyek jobb esetben 1-2 hét alatt érkeznek meg. Ezt is követi még egy metódus, mégpedig a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) a használatbavételi engedély kérelmének benyújtása. A hatóságnak 60 napja van az engedély kiadására – emlékeztet a HWR-Telecom. A cég megjegyzi: sajnos az a tapasztalatuk, hogy annyira túlterhelt a hatóság, hogy általában kihasználja a rendelkezésére álló időt.

 

Mindezek után lehet csak a szolgáltatást elindítani, mely még attól is függ, hogy rendelkezésre álljon a járásbon beül újonnan épülő gerinc hálózat. Abban bíznak, hogy mire megkapják a használatbavételi engedélyt, addigra annak építési munkálatai is befejeződnek.

 

Jelen pillanatban a cég megítélése szerint az előzőekben felsorolt okok miatt a szolgáltatás indításának tervezett időpontja nagyjából 2022 márciusára tehető. Természetesen ha korábban rendelkezésre állnak a feltételek, akkor hamarabb indítják a szolgáltatást – szögezi le a HWR-Telecom.

 

A legnagyobb problémának azt látják, hogy a számos, távközlési infrastruktúrát érintő fejlesztés miatt nincs elég szakember az országban. Esetükre mutatva hozzátették, az is több év volt, mire az engedélyes tervek elkészültek, ezt követően pedig nem volt elegendő kivitelező, akik elvégezzék az építési munkákat, ezen a szakterületen ugyanis speciális képesítésű szakemberekre lenne szükség ami sajnos nem áll rendelkezésre.

 

A HWR-Telecom a harkányi üdülőtelep esetében 392 háztartás számára kapott támogatást, hogy kialakítsa a gyors internethozzáférést. A helyszíni munkálatok tavasszal kezdődtek, ám több alkalommal is le lettek mondva az első rendelések. A cég azonban nem vette félvállról a munkát, mint elárulták, a valós igényeknek megfelelően a teljes területen, több mint 1300 ingatlan számára teszik elérhetővé a hálózatot.