Idén is lesz Kutatók Éjszakája

Életmód - szerző: KT

Szeptember 26-án rendezik a Kutatók Éjszakáját a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben. Bemutatkozik a 3D nyomtatás, de építészeti modellezések egyszerű anyagokból, planetáriumi előadások és csillagvizsgálat mellett ordítóversenyen is részt vehetünk.

 

 

Egy nemzetközi együttműködés keretében a közönség aktív közreműködésével épül fel egy óriásfraktál, az úgynevezett Sierpinski-tetraéder. Az életnagyságú alkotás az ÉlményMűhely központi elemévé válik.  Az építést követő Buborékműhely keretében olyan érdekes kérdésekre is választ kap az érdeklődő, hogy miként lehet egy buborék kocka alakú vagy miként kell közönséges szappanos vízből poliédert fújni.

 

Az ÉlményMűhelyben bemutatkoznak a nemzetközi robotolimpia pécsi résztvevői, akik a novemberben zajló világversenyen Szocsiban képviselik majd Magyarországot.

 

A Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének programja keretében bemutatkozik a nagy médiavisszhangot kiváltó Hungarian Cubes – magyar kockák kötete központi téma lesz. Az elnevezése a hatvanas években épült kockaházakra vonatkozik: a Pécshez is kötődő Katharina Roters több éves, az egész ország területén folytatott kutatómunka során összegyűjtötte, lefotózta a pusztuló- és eltűnőfélben levő házakat és díszítéseket. A Kutatók Éjszakán az alkotók, különböző szakértők – úgy, mint építészek és társadalomkutatók – a média képviselőivel mutatják be a kérdés különböző vetületeit, a helyi illetve baranyai vonatkozásokra reflektálva. Mindehhez szorosan kapcsolódik egy – a szélesebb érdeklődő közönségnek szánt – kiállítás, amelynek témája személyes emlékezet és építészet összefüggése.

 

A rendezvény valamennyi programja ingyenesen látogatható.