Idén tovább bővülhet a kiskereskedelmi forgalom

Gazdaság - szerző: GR

Az alacsony inflációnak és a növekvő reálbéreknek köszönhetően az idén tovább bővülhet a kiskereskedelmi forgalom az Erste és a TakarékBank szakértői szerint.  

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt első gyorsbecslése szerint az idén januárban 3,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest.   

 

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte, hogy a várakozásnál lényegesen gyorsabban nőttek a kiskereskedelmi eladások januárban, ami jelentős gyorsulás a decemberi 1,8 százalékos növekedéshez képest. A szakértő szerint az idei év elejétől számottevően gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom a megugró reálbéreknek, valamint a meredeken emelkedő fogyasztói bizalomnak köszönhetően.   

 

Tavaly a reálbérek növekedése meghaladta a 3 százalékot, míg az idén további 2,7-2,9 százalék körüli reálbér növekedésre lehet számítani. A munkaerőpiac stabilizálódhat, a versenyszférában emelkedhet a foglalkoztatás, amit alátámaszt, hogy a legtöbb üzleti és vállalati felmérés szerint az ágazatok többségében javult a foglalkoztatási szándék, ami szintén kedvező lehet a háztartások fogyasztására. Ennek megfelelően az idén átlagosan 2,5-3 százalékos növekedésre lehet számítani a kiskereskedelmi forgalomban – ismertette Suppan Gergely.   

 

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője ugyancsak azt emelte ki, hogy a várakozásoknál – az Erste 2,5 százalékos bővülést várt – jóval nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom januárban, ez pedig összhangban van azzal, hogy az előrejelzések szerint az idén a lakossági fogyasztás is elindulhat a mélypontról.   

 

A szakértő szerint ugyanakkor robbanásszerű bővülésre nem kell számítani, mert a hitelezési aktivitás csak minimális mértékben nőhet idén, de az alacsony infláció jó alapot jelent a reáljövedelmek bővüléséhez és így a kiskereskedelmi forgalom növekedéséhez.  

 

Gabler Gergely szerint az idén az év további részében lassan tovább nőhet a kiskereskedelmi forgalom.