Intel Core-i: egy korszak vége

Technológia - szerző: HH

Az elmúlt hónapokban kivezetett Intel Core-i sorozat idővonalának megértése nélkül nehéz lenne teljes képet kapni a modern számítógépes technológia fejlődéséről.

 

Az első generációt 2008-ban dobta piacra az Intel, és azóta a Core-i processzorok állandóan növelik sebességüket, hatékonyságukat és teljesítményüket. A generációk közötti ugrások évről évre jelentős fejlődést hoztak.

 

A második generációs Intel Core-i processzorok, melyek 2011-ben kerültek bevezetésre, még nagyobb teljesítménynövekedést hoztak. Az új Sandy Bridge architektúra hozott magával olyan újításokat, mint a Turbo Boost technológia, mely lehetővé tette a processzoroknak, hogy önállóan emeljék órajelüket a felhasználó igényei szerint.

 

Az Intel Core-i sorozat további generációi, mint például az Ivy Bridge, Haswell, Broadwell, Skylake, Kaby Lake, Coffee Lake vagy a Comet Lake, továbbfejlesztették és finomították az eredeti i3/i5i/7i/i9 dizájnt. Az idővonal végét a Raptor Lake jelzi, amely jelenleg az Intel legújabb, 13. generációs chipje.

 

Az Intel i3 processzorok, melyek a vállalat belépőszintű termékei, tökéletesen megfelelnek az alapvető számítógépes feladatokhoz. Mivel nem igényelnek nagy teljesítményt, kiváló választás lehetnek azok számára, akiknek nem kell komplex programokat futtatniuk.

 

Következő lépcsőfokon találhatóak az Intel i5 processzorok. Ezek a középkategóriás termékek már nagyobb sebességet és hatékonyabb működést biztosítanak. Az i5-ösök ideálisak olyan felhasználók számára, akiknek már nagyobb teljesítményre van szükségük – legyen szó akár játékról, multimédiás szerkesztésről vagy komplex alkalmazások futtatásáról.

 

A felhasználók, akik professzionális szintű teljesítményt szeretnének, az Intel i7 és i9 processzorokat választhatják. Az i7-esek és i9-esek nagy sebességet és maximális teljesítményt nyújtanak. Ezek a processzorok azok számára ideálisak, akik komoly grafikai tervezést, 3D modellezést vagy video szerkesztést végeznek, illetve akiknek nagy teljesítményű játékokhoz van szükségük központi egységre.

 

Az Intel radikális névváltoztatást tervez 2023-tól. A cég bejelentette, hogy a jövőben búcsút inthetünk az i betűs proszesszorneveknek, miután új generációs chipek kerülnek a piacra.

 

A legújabb hírek szerint az Intel új, Meteor Lake kódnevű processzorait Core Ultra néven fogja piacra dobni. Ez a névváltoztatás azt jelzi, hogy az Intel komolyan veszi a versenyt a chipgyártás terén, és kész új utakat felfedezni.

 

A névváltoztatás önmagában nem elegendő a sikerhez, így az Intelnek azt is bizonyítania kell, hogy az új generációs chipek teljesítményben is felülmúlják elődeiket. A vállalat a tervek szerint 2023 végén kezdi meg az új chipek gyártását, míg az első 14. generációs modellek 2024-ben kerülnek majd a boltok polcaira.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.