Cirkusz miatt módosult a város rendelete

Helyi - szerző: HH

Nem múlik el úgy év, hogy ne érkezne cirkusz Harkányba. A sátor felállítása és az állatok elkerítése azonban nem ötletszerűen működik; a kulisszák mögött közterület-használati engedély áll.

 

A korábbi években a cirkusz az erről szóló rendeletnek megfelelően a sportcsarnok parkolójában kapott közterület-használati engedélyt, de ilyen potenciális helyszín volt a terehegyi faluház tere is. Az elmúlt években azonban mindkét területet térkővel fedték be, ami célszerű lenne elkerülni, hogy megrongálódjon, sérüljön.

 

A problémát Gellén Antal képviselő vetette fel még a nyár során, így a város képviselő-testülete olyan területek kijelölése és az erről szóló rendeletbe való vezetése mellett döntött, melyeket biztonsággal használhatnak a cirkuszok.

 

Ilyen kijelölt területek lettek a sportcsarnok oldalán lévő füves placc, a terehegyi park melletti füves terület, valamint a Bartók utca Xavin melletti tisztása.

 

Cirkusz érkezésére télen nem kell számítani, a tavaszi illetve nyári időszak pedig erősen a járvány függvénye. A mutatványosokat az európai jogszabályok is sarokba szorítják, hiszen egyre több állatos számot kénytelenek elhagyni, ami az attrakciók számának drasztikus csökkenését, a cirkusz varázsának zuhanórepülését jelenti.