Így lehet igényelni a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt – sírnak a bankok

Gazdaság - szerző: KT

December elsejétől 2014. január 20-ig lehet igényelni a bankoknál a havi kétszeri ingyenes, kártyás készpénzfelvételt. A nyilatkozat tartalmát a tegnap megjelent kormányrendelet határozza meg. A készpénzfelvétel februártól válhat így ingyenessé.  

 

Az ingyenes kártyás készpénzfelvételt legfeljebb 150.000 forint összegig minden magyarországi lakhellyel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező, 16. életévét betöltött személy igényelheti. A nyilatkozaton csak egy számlaszámot lehet megjelölni. A bankok nem háríthatják át az ennek kapcsán felmerülő költségeiket a számlatulajdonosra.

 

 Az elektronikusan kitölthető nyilatkozatot elkészítettük önnek, ide kattintva letölthető!  

 

 A formanyomtatvány nyomtatásra, kézi kitöltéssel 

 

A kormány azzal indokolta a rendeletét, hogy az elmúlt egy évben a bankok túlságosan megemelték a számlavezetéssel kapcsolatos díjakat és az egyéb költségeket. Arról nem beszéltek, hogy ennek mi az oka, vagy hogy ezt milyen bankokat megszorító intézkedések miatt vezették be a pénzintézmények, amiket esetleg más, közvetlen módon nem háríthattak át az ügyfelekre.

 

A Magyar Bankszövetség főtitkára viszont elmondta: az ingyenes készpénzfelvétel a bankoknak mintegy 42 milliárd forintos tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget, a társadalomnak 100 milliárd forintos pluszköltséget jelent. Véleménye szerint ez a rendszer igazságtalan, mivel ezzel ingyenes szolgáltatást kell nyújtaniuk. Ez olyan, mintha társadalmi munka után adót szedne az állam a társadalmi munkát végzőtől – fogalmazott Kovács Levente.

 

Megkérdeztünk Angliában dolgozó harkányiakat: nincs számlavezetési díjuk se készpénzfelvételi díjuk, sőt van, akinek a több, mint két éve egyetlen fonttal nyitott számlája változatlan egyenleget mutat. Összehasonlításként: van hazai bank, akinél öt éve ötezer forinttal nyitott számla bármiféle művelet vagy tevékenység nélkül most harmincezer forint mínuszt mutat. Ez biztos sokkal igazságosabb.