Íme nyolc ok, hogy miért NE műholdas internetet rendeljen otthonra

Technológia - szerző: HH

Ahol nehézkes az internethozzáférés, felmerül a műholdas internet kérdése. Térségünkben nyilván nem a SpaceX alacsonypályás műholdrendszerének elérhetőségéről van szó, hanem a tányéros szolgáltatók által kínált internet szándékosan elhallgatott buktatóiról.

 

A lehetőség kézenfekvő, azonban a hálózatnak és a szükséges körülményeknek van néhány nagyon komoly hátulütője, amit a szolgáltatók előszeretettel hallgatnak el. Teszik ezt pusztán nyers üzleti érdekből, hiszen a jól és korrektül tájékoztatott fogyasztó nagyon valószínű, hogy inkább másnál kötelezné el magát hosszú évekre.

 

Ha még nem is gondolkodott el azon, hogy a komoly, nagy szolgáltatók miért nem kínálnak ilyen internetet, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, melyeket mindenképpen fontoljon meg a hűségidőről szóló kötelezvény aláírásakor.

 

Élvezhetetlen hozzáférést biztosít – bizony a jelnek rengeteg időbe telik, mire elér a távoli műholdhoz, az lesugározza a központjának, majd a válasz ugyanezen az útvesztőn át visszaérkezik. Ez a válaszidő legalább fél másodperc, ami nem tűnik soknak, de már magát a puszta böngészést is bosszantóan vontatottá és nehézkessé teszi. Ha gondtalanul szörfözne a weben, a műholdas internetet nem önnek találták ki.

 

Sok szolgáltatás nem is vehető igénybe vele – esélye sincs játszani ilyen nettel. A gamerek tudják, hogy a kérdés gyakran 2 vagy 8 milliszekundum között dől el, míg a „sima” internet 15-20 ms között van. A műhold esetében ez garantáltan legalább 500-600 ms! Ha online játékot, videokonferenciát, online tévézést tervez, a műholdas internetet ne vegye számításba.

 

Eleve nagyon lassú – a legdrágább hozzáférés sem nyújtja a ma elvárt sebességnek a tizedét sem. Ha fel- vagy letöltésre használná, felejtse el a műholdas internetet.

 

Rendkívül drága – ha el is feledkezünk a borsos telepítési díjról, bizony a leggyorsabb, döbbenetesen drága csomagokkal is alig néhányszor 10 megabites letöltési sebességet kapunk. Egy középárbeli előfizetéssel a korszerű internet sebességének egyetlen százalékát sem kapja meg! Ez az elképesztő ár/sebesség arány kizárólag a kiszolgáltatott internetezőknek szól. Ha gyors és olcsó netet szeretne, a műholdas internettel rossz úton jár.

 

Nem korlátlan – szinte egyetlen hozzáférés sem korlátlan, a szolgáltatók hosszan magyarázzák, hogy erre nincs is szüksége, illetve miként lehet spórolni az adatforgalommal. Ez egyszerűen nem igaz. Ha torrentezésre használná, vagy csak frissülne, települne a Windows, eleve felejtse el a műholdas internetet.

 

Fúrni, faragni kell – ha nem elég, hogy a tányért fel kell erősíteni egy végleges helyre, a vastag kábelt is be kell vezetni a szobába. Ezt nem lehet elkerülni. Ha nem szereti a szobában kígyózó kábeleket, nem fogja szeretni a műholdas internet huzalait sem.

 

Helyhez kötött – a kényes beállításokat igénylő parabola miatt a szolgáltatás csak ott vehető igénybe, ahol telepítették. Ha út közben is használná az internetet, a műholdas megoldás nem az ön megoldása lesz.

 

Ennél csak jobb van – ma már bármelyik mobilszolgáltató ad olyan eszközt, mely wifis internetet varázsol otthonába, ezeket a routereket általában magával is viheti bárhova. Még gyenge térerővel is gyorsabb, olcsóbb és praktikusabb, mint egy házfalon éktelenkedő parabolaantenna.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.