Imri: vissza fogjuk állítani a teljes adófizetést

Helyi - szerző: HH

A pihenő övezetekbe való beköltözést akadályozná meg dr. Imri Sándor. A Pátria Televízió kamerái előtt tartott beszámolóban a Siklósról való átköltözésre adott válaszával a polgármester kifejti: a már víkendtelepeken lakók adókedvezményét megtartaná, de az újonnan érkezők számára teljes adófizetést szeretne előírni.

 

 

A pihenő övezetet meg kívánjuk pihenő övezetnek tartani – fogalmaz a polgármester, majd hozzáteszi: az eddig is állandó lakosként betelepülteket nem kívánja vegzálni, az ő adókedvezményüket megtartaná, viszont a kedvezmények mellett meg szeretné akadályozni, hogy az övezetek házai állandó lakásként funkcionáljanak. Állandó lakás céljára nem is igen alkalmasak a víkendházak – véli.

 

A Bédy-korszak egyetlen pozitívumaként sokat emlegetett félrenépesedés elleni módszer tehát ismert, bár a 4 év után kimondottak egyenlőre ötletek formájában élnek, és mint rengeteg téren megtapasztalhatta Harkány lakossága, az önmegvalósítás iparágának nem a városvezetők a legnagyobb fogyasztói.

 

A polgármester hozzáteszi, a víkendtelepeken lakók életstílusa zavarja a pihenni vágyókat. Egy tisztességes család, aki állandó lakosként lakik valahol, az más életritmusban dolgozik, más életritmusban él, másfajta szokásokkal: fűnyírás, favágás, kutyatartás ami egy családi ház körül zajlik. Az állandó lakosok  viszont zavarja azok nyugalmát, akik két-három hétre oda szeretnének jönni. A víkendtelepen az ő nyugalmukat szeretnénk biztosítani, és pontosan ezért azt mondjuk, hogy vissza fogjuk állítani a teljes adófizetést és akik most ilyen szándékkal odajönnek, így is próbáljuk megakadályozni – fejti ki. A más életritmust követő lakók beköltözése – félreértés ne essék, itt az állandó lakásokat elmaradhatatlanul követő fűnyírás, kutyaugatás vagy épp hajnalban munkába indulást kell érteni – kapcsán a polgármester arra kívánt rávilágítani és mint ki is mondta, a belvárosban is épp elég lakás van nyomott áron eladó.

 

Ahogy Imri később rámutat, nem jelenthet megoldást 1500 üres nyaraló felvásárlása. Egyenlőre kérdés, a város miért nem jegyez minden eladó ingatlanra elővásárlási jogot, hogy így ellenőrizhesse a beköltözőket és bonyolítsa a kalandszerűen átköltözők bürokráciáját.

 

A korábban dr. Héger Zsolt, Siklós város jegyzője által is elutasított szándékos átköltöztetés folyamata valóban nem rejt veszélyt. A probléma abban rejlik, hogy az elmúlt négy évben tovább nőtt az eladó ingatlanok száma, míg értékük folyamatosan csökkent, ugyanis sokan szeretnék eladni házaikat, áraikban pedig – érthető módon – a mindenkori piaci árakhoz igazodnak.